Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2014. 12. 27.

Európa rehabilitálná az Al-Kaida szíriai ágát

2014. 12. 27.

Európai országok levennék a Nuszra Frontot a terrorista szervezetek listáról.

A neve elhallgatását kérő európai uniós diplomata szerint, több európai ország kész közbenjárni az Egyesült Államoknál, hogy az Al-Kaida szíriai ágát a Nuszra Frontot rehabilitálja Washington.- írja az olasz Aki online hírportál

A szervezettől elvárják, hogy ideológiai és politikai változásokat hajtson végre a tagságán belül. A diplomata szerint egyes uniós államok bíznak abban, hogy a Nuszra Frontból sikerül egy „forradalmár mérsékelt iszlamista” szervezetet faragni amit eltudnak fogadtatni a közvéleménnyel.

A rehabilitáció terve először egy éve merült fel amikor a terrorszervezet tagjai a Golán-fennsíkon megtámadták és fogságba ejtették az ENSZ Fidzsi-szigeteki katonáit, majd tárgyalások útján elengedték őket azzal a a kéréssel, hogy levegyék a Nuszrát a terrorszervezetek listájáról.

Az európaiak azzal érvelnek, hogy a Nuszra frontban kevesebb a külföldi katona, és ugyanúgy harcol a Szíriai kormány és az Iszlám Állam ellen. Hivatalosan az Európai Unió nem tart fent kapcsolatot a szervezettel, de közvetítő csoportok vannak akik átjátsszák a nyugatról érkezett fegyvereket és más szállítmányokat.

A térségben lévő szövetségesek mint például Katar Szaúd-Arábia és Törökország nyíltan támogatják a szervezetet fegyverrel, pénzel és katonai kiképzést biztosítanak területeiken, a terroristáknak.

Az ENSZ jelentések szerint Izrael is nyíltan támogatja a Nuszra Frontot. Az 1967 óta megszállt Golán-fennsíkról biztosítja az izraeli hadsereg, a Nuszra Front támadásait a Szíriai Arab Hadsereg ellen.

orientalista.hu

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑