Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 05. 08.

Európa tehetetlen az NSA kémkedésével szemben

2015. 05. 08.

A PressTV interjút készített a Los Angelesben élő Steven Kelley egykori CIA ügynökkel, hogy megkérdezze, milyen hatással van az amerikai-német kapcsolatokra a legújabb kémkedési botrány.

Mit gondol, mennyire súlyos ez a kérdés a német kormány számára?

Azt hiszem ez több mint egy partizánakció, mert bizonyos, hogy az összes nyugat-európai kormány aláírt egy megállapodást az NSA-val, így a szuverenitás és a felügyelet teljesen kicsúszott a kezeik közül. A legtitkosabb létesítmények és a politikai irányítás teljes mértékben az NSA ellenőrzése alá került. Szóval azt hiszem, hogy Merkel ezt tudja, de semmit sem tud tenni. Most azt gyanítják, hogy az ellenzéki pártok is tudnak róla. És tudják, hogy Merkel semmit sem mondhat anélkül, hogy a nyilvánosság fel ne háborodna. És így ez egy partizántámadás.

 Nyilvánvalóan Ms. Merkel álszenként jön ki ebből, hiszen korábban elég dühös volt, amikor kiderült, hogy lehallgatták a privát mobiltelefonját. Mekelhez hasonlóan az Európai Unió is dühös és vizsgálat indítását kéri. Mit gondol, ténylegesen van valami feszültség, vagy ez az egész csak egy színjáték?

Emlékezzünk vissza, hogy szeptember 11. előtt az egész Európai Unió fegyverben volt, hogy megpróbálja kidobni Európából az NSA-t az Airbus kémkedési botrány miatt. Nyilvánvalóan az Airbus eladásai euromilliárdokat jelentenek az EU-nak. Úgy gondolom egyértelmű, ha szembeszállsz és megpróbálod megakadályozni az NSA-t az általa gyakorolt kontrollban, akkor képesek vagyunk egy szeptember 11-hez hasonló műveletet végrehajtani, hogy gyorsan mindenki elfelejtse. Visszatérve, igen úgy vélem, hogy az. Ez egy partizán színdarab, amelyben egész biztosan mindegyik játékos ismeri a valós tényeket, ahogyan azzal is tisztában vannak, hogy semmin sem tudnak változtatni, gyengék ahhoz, hogy bármin is változtassanak.

Miközben sokan beszélnek arról, hogy a szakadék szélesedik kettejük között, ön úgy látja, hogy lényegében az egész Európai Unió tehetetlen az Egyesült Államokkal szemben?

Nos, nem mondhatjuk azt, hogy magával az Egyesül Államok szemben tehetetlen. Jelen esetben kifejezetten az NSA-val szemben tehetetlen. Ezek az országok a Második Világháború után és hidegháborús érában biztonsági megállapodásokat írtak alá az NSA-val. Ezáltal még a legmagasabb szintű politikai irányítás és ellenőrzés is az NSA irányítása alá került, ami természetesen nagyon titkos, de úgy vélem, hogy az Európai Unió országaiban nagy számban szereztek tudomást arról, hogy az NSA milyen szorosan ellenőrzi az országaikat. Ez visszaüthet a kormányüléseken, és minden bizonnyal ez most olyasvalami, amit nem szeretnének, hogy bekövetkezzen.

Orientalista.hu – Tia (persianews, Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑