Cadmus fordítás Cadmus
Nyugat-Szahara

2018. 10. 18.

 Európai delegáció látogatta meg a fejlődő Nyugat-Szaharát

2018. 10. 18.

Európai parlamenti képviselők látogatták meg szeptemberben a nyugat-szaharai régiót. A delegáció tagjai betekintést kaptak, a központi kormányzat által elindított projektekbe.

 Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy Marokkó egyik legszebb vidékét, Dakhla-Oued Ed Dahabot képviselem.  A tartományunkban nem csak  a szörfvitorlás turizmus fejlődik, hanem a nemzetközi  nemzetközi kereskedelmi megállapodások és beruházások nagymértékben hozzájárultak az emberek életszínvonalának növekedéséhez mondta  Ynja Khattat a szaharai tartomány vezetője.

A szörfvitorlás turizmus jelentős bevételt hozz a nyugat-szaharai lakosságnak.

A tartomány fővárosába Dakhlába  fogadta Ynja Khattat az Európai Parlamentből érkezett delegációt. A több napos látogatás során a képviselők, végigjárták a marokkói vezetés által finanszírozott fejlesztéseket.

Az elmúlt években több tucat projektet indítottak el a mezőgazdaságban és számos szolgáltatási szektorban, amik új munkahelyeket teremtett a helyi lakosságnak.

Az európai parlamenti képviselőknek lehetőségük nyílt arra is, hogy meglátogassák a helyi fiatal vállalkozókat, akik a marokkói állami támogatásból indítottak el zöldségtermesztést és tejtermék feldolgozó üzemeket. A fiatal szaharai vállalkozók között számos nő is található, ami növeli az esélyegyenlőséget a két nem között.

Európai parlamenti képviselők látogattak el a nyugat-szaharai Dakhla városba.

Korábban a szaharai tartományok lakossága nagyrészt nomád életet éltek. Kevés volt a lehetőség az infrastruktúrák, az alapvető szolgáltatások, a gazdasági és társadalmi fejlesztések megvalósításához – mondta a tartomány vezetője.

Mára  a lakosság többsége letelepedett, aminek következményeként javult az életszínvonaluk. Kiépült a tartomány infrastruktúrája.  A közlekedés, egészségügy, oktatás mára minden szaharai lakos számára biztosított. A víz sótalanításának eljárásával az ivóvíz hálózat is erős fejlődésnek indult.

Ennek köszönhetően a szegénység drámaian 19 százalékról 4 százalékra csökkent, az elmúlt évtizedben.

Rabat beruházása

 Rabat rendkívüli forrásokat mozgósított és jelentős költségvetést fordított a szaharai tartományok újjáépítésére.

A központi kormányzat továbbra is a legnagyobb befektető és munkaadója a régióban. Közel hét milliárd eurót fektetett be az energia, halászat, mezőgazdaság, és az idegenforgalom ágazatába.

A társadalomban is fontos előrelépéseket tettünk.  Civil hálózatok kiépítésével külön támogatásban részesítjük a szaharai nőket és gyermekeket. Az oktatás és az emberi jogok terén is nagy sikereket értünk el számolt be az EU-s képviselőknek Khattat.

 Dakhla-Oued Ed Dahab tartomány fővárosa Dakhla

 Ynja Khattat korábban a szeparatista Polisario Front tagja volt, ami évtizedeken át vívott háborút Marokkóval.  A fegyveres összecsapások  a kilencvenes évek elejére megszűntek.

 A múltban tagja voltam a Polisarionak, de szaharaiként úgy döntöttem, hogy változtatni fogok és részévé válok a megoldásnak . A Polisario hasznot húz a Szaharai konfliktusból – mondta Kattat.

2015-ben nemzetközi viszonyokban is demokratikus és átlátható választásokat tartottak Marokkóban és azon belül a szaharai tartományokban. Ennek köszönhetően a szaharai lakosság közvetlenül választhatott magának képviselőket mind a két tartományban, és  a települések önkormányzataiban. A rabati parlamentben szaharai képviselők, és tanácsosok védik a régió érdekeit.

Ynja Khattat korában a szeparatista Polisario tagja, volt. Ma a Dakhla-Oued Ed Dahab tartomány törvényesen megválasztott vezetője.

Nyugat-szaharai vagyok, a régiónk közvetlenül megválasztott képviselője. A Polisario nem az egyedüli képviselője Nyugat-Szaharának. Őket nem választotta meg senki  – mondta Khattat.

A Szaharában való fejlődés jó ütemben halad. Az EU-val kötött új mezőgazdasági és halászati megállapodások további lehetőségeket biztosítanak a térségben lakóknak.

Ynja Khattat tartományi vezető szerint, fontos lenne, ha az Európai Unió további fejlesztésekkel támogatná az itt élőket. A gazdasági fejlődés a térség stabilitását segítené elő, ami a szélsőséges szervezetek meggyengülését eredményezné.

Orientalista.hu  – Zenobia Forrás: Euobserver.com

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑