Európa

2015. 07. 13.

Európai terrorhálózatot finanszírozznak az öböl menti monarchiákA spanyol hatóság hat iszlamista szalafista csoportot jelölt meg  terrorszervezetként ,amik  öböl menti arab országokból főleg Katarból kapják az anyag forrásokat a működésükhöz. – írta a spanyol El Mundo.

A neve elhallgatását kérő spanyol külügyminisztériumban dolgozó hivatalnok szerint a nyugati mecsetek több mint felének a vezetői és sejkjei valamelyik szélsőséges csoportnak a tagja, akik rendszeresen uszítanak az európaiak ellen. „Katalóniában is egyre rosszabb a helyzet 10 imámból 6 szélsőséges tanokat hirdet. „- mondta a spanyol hivatalnok.

A legerősebb szervezetek közé tartozik a több arab országban is működő,  Muszlim Testvériség. A szervezet nagy bázissal rendelkezik  Algériában, Tunéziában, Marokkóban, katonai ágai részt vesznek a szíriai konfliktusban, illetve jelen vannak Libanonban és Jordániában is. Nemrégiben a Muszlim Testvériség politikusa Mohamed Mursi irányította Egyiptomot is. A szervezet jó kapcsolatokat ápol a török államfő Erdogan pártjával is.

Jelentősebb szervezetek az Iszlám Felszabadításért Párt, Az Igazság és Karitatív Párt, és a Jelentés Mozgalom.

Marokkó lesz az ugródeszka

Spanyolország új zászlaja?

A spanyol El Mundo információi szerint a hat szervezet függetlenül működik egymástól  Nyugat-Európában, feladatuk  az iszlám imahelyeken a szalafista tanok oktatása és az emberek beszervezése.  A terrorszervezetek képviselői  az észak-afrikai Marokkóban szoktak tanácskozni, ahova viszik magukkal  a beszervezet embereket akik kiképzésük után visszatérnek a lakhelyükre ahol új sejteket hoznak létre vagy már egy meglévő csoporthoz csatlakoznak.

Az újság szerint egyre nagyobb a veszélye annak, hogy Madrid  idővel elveszíti az észak-afrikai területeit, mert képtelen lesz erővel megtartani. De ami ennél jobban aggasztja a spanyolokat, hogy a bevándorlás következményeként megváltoztak a az etnikai és felekezeti arányok.

Ma Spanyolország lakossága 27% -a muszlim ebből, 7% él Katalóniában él. Az internet és a közösségi oldalakon keresztül még könnyebben lehet hálózatot kiépíteni és embereket beszervezni. A szalafista térítők nyíltan a kalifátus visszaállításáért kampányolnak szerte a Ibériai félszigeten.A szervezetek vezetői a szomszédos Marokkóba rendezkedtek be, ahonnan irányítják a sejtek és csoportok mozgását, és tevékenységét, amik egy majdani offenzíva kirobbantását készítik elő.

Orientalista.hu – Sinoda

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com