Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 06. 20.

Európát még több menekült befogadására kötelezné az ENSZ-főbiztos

2015. 06. 20.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa arra szólította fel hétfőn az európai államokat, hogy fogadjanak be több menekültet és tegyenek többet a migránsokkal szembeni előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés ellen. Ugye milyen jó tanács?

Mindezt Zeid Raad al-Husszein, jordán herceg hangoztatta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt, majd hozzátette: lesújtja és szégyennel tölti el a bevándorlók gyakori démonizálása, amely számos olyan országban megfigyelhető, amelyek lakosai békében, jólétben és gondtalanságban élnek.

Nyilvánvaló, hogy ENSZ-főbiztosként, főleg a jordán uralkodóház tagjaként túl nagy rálátása nem lehet az európai lakosok életére, azonban országa mégiscsak érintett a bevándorlás kérdésében. Ugyanis Szíria és Jordánia két szomszédos állam, és a szír polgárháború kitörése után több ezer ember lépte át a közös határt. Amman egy részüket visszazavarta, míg a többségüket a Zaatari menekülttáborba dugta.

A város méretű, több mint százezer lakosú sátortábor a sivatagban a megmaradásért küzd minden egyes nap; itt nincs integráció, munka, egyenlőség, de még megfelelő mennyiségű ivóvíz sem.

De próféta ugye senki sem lehet a saját hazájában…

Éppen ezért al-Husszein az európai országok kormányait utasítja; meg kellene nyitniuk a határaikat a menekültek előtt ahelyett, hogy teherként vagy bűnözőkként kezelnék őket. Leszögezte: “sokkal bátrabb lépésekre” lenne szükség annak a tudatosításához, hogy az uniónak a képzettségi szintjüktől függetlenül több bevándorlóra van szüksége.

Nyilván felmerül minden Olvasóban, vajon hogyan lehet tudatosítani azt egy európai polgárban, akitől gyerekkora óta megkövetelték a tanulást, az iskolai teljesítményt, hogy neki valóban szüksége van egy képzetlen bevándorlóra?

Munkavállalókként, fogyasztókként és adófizetőkként hozzájárulnak minden társadalom gazdasági növekedéséhez, mint ahogyan azt számos tanulmányban kimutatták – blöffölt a főbiztos. Ebben a teremben kevesen mondhatják el azt magukról, hogy ők vagy az elődjeik nem profitáltak a bevándorlásból – tette hozzá.

Az lehet, hogy a nyugat-európai gyarmattartó országok profitáltak a kizsákmányolt afrikai milliókból, de legutóbbi tudomásunk szerint Magyarország is az európai közösség részese, és miközben nem részesült abból a profitból (sem), ám a migrációt kénytelen elszenvedni…

Az Európai Uniónak meg vannak a lehetőségei arra, hogy néhány év alatt összesen egymillió, Szíriából és máshonnan érkezőnek nyújtson menedéket – mondta a tisztségviselő, hozzátéve, hogy ez még mindig csak a lakosság 0,2 százalékát jelentené, miközben például Libanonban a menekültek teszik ki a lakosság 26 százalékát. Persze a Zaatari menekülttáborról ugyanakkor egy szót sem ejtett.

Ezután rátért a leggusztustalanabb érvrendszerre, amit csak az antiszemitizmus mindent ütő vádpontjával lehet egy lapon említeni. Ugyanis a herceg arra figyelmeztetett, hogy a migránsok is emberek, ezzel azt a kényszerképzetet keltve, erőltetve, hogy azok, akik szerint sem gazdaságilag, sem társadalmi szempontból nem bír el az ország bevándorlókat, azok egyből állatnak is tartják ezeket a szerencsétlen embereket.

Ettől már csak egy lépés a náci bélyeg használata:

A migránsok emberek, ugyanolyan emberi jogokkal, mint ami itt nekünk van, s attól függetlenül, hogy rendelkeznek-e vízummal vagy sem – közölte. Ők nem bűnözők – szögezte le álszent módon.

Ez a fajta dilettantizmus azonban más szempontból is komoly veszélyforrást jelent, ugyanis azokban az illegális bevándorlókban, akik például hordákba verődve Európa országútjain kamionokra vadásznak, azt a hamis képet ébreszti, hogy a letelepedésüknek egyetlen gátja az adott európai állam, és annak lakossága. Ez pedig iszonyú kockázatot rejt magában…

Megjegyzés: A képek 5000 iraki keresztény akik szülőfalujukból Qaraqushból menekültek egy egyik napról a másikra miután az Iszlám Állam elfoglalta azt.

Alfahir.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑