Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 10. 31.

Évszázadok óta most először nyitották fel a Szent Sírt Jeruzsálemben

2016. 10. 31.

Évszázadok óta először vizsgálják majd tudósok a Jézus nyughelyeként tisztelt Szent Sír eredeti rétegét – számolt be a jeruzsálemi görög ortodox pátriárka és más egyházi vezetők által jóváhagyott kutatásról a National Geographic tudományos folyóirat.

A Szent Sír-bazilikában legalább 1555, de valószínűleg még régebb óta márványlap fedi a sírhelyet, ahová a hagyomány szerint Jézus Krisztust eltemették. „Elhúztuk a márványlapot, és nagyon meglepett bennünket az anyag, amely a sírhely belsejét kitöltötte – számolt be Fredrik Hiebert, a National Geographic Society régésze, a kutatást és felújítást végző csoport munkatársa. – Hosszú tudományos munka lesz, de végül meg fogjuk látni az eredeti kőzetréteget, amelyre a hagyomány szerint Krisztus testét fektették.”

A bazilikán belül a Jézus sírjaként tisztelt szentélyt legutóbb 1808 és 1810 között állították helyre, miután egy véletlenül kialakult tűzben leégett. A szentély és a Szent Sír mostani felújítását az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem szakemberei végzik Antonia Moropoulou professzor asszony vezetésével.

A sír helyreállítása példátlan alkalom arra, hogy a tudósok megvizsgálhassák a legnagyobb tisztelettel övezett keresztény emlékhelyen az eredeti sziklaréteget. Az elemzés lehetővé teszi, hogy jobban megismerjék nemcsak a sziklasír eredeti formáját, hanem azt is, hogyan alakult a szent hely azóta, hogy 326-ban Szent Ilona rátalált Jézus keresztre feszítésének és a feltámadásának helyszínére.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Aleteia.org)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑