Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 06. 16.

EXKLUZÍV: Amerikai vadászgépek támadták az iraki hadsereg hadállását Anbar tartományban

2015. 06. 16.

Az USA vezette koalíció vadászgépei ismét légitámadást hajtottak végre az iraki erők ellen a nyugati Anbar tartományban szombaton.

Az Egyesült Államok már többször lecsapott a népi erők pozícióira Irak különböző részein.

Június elején az USA vezette koalíció vadászgépei csapást mértek az iraki hadsereg Hezbollah zászlóaljainak bázisaira Fallujah-ban, Anbar tartományban, megölve 6 katonát és megsebesítve 8 másikat.

Május elején az anti-ISIS koalíciós erők Bagdad közelében bombázták az iraki hadsereg erőit, számos önkéntessel végezve.

Az USA vezette koalíció az iraki főváros közelében légitámadást hajtott végre az iraki hadsereg fegyvergyára ellen, elpusztítva az az üzemet, megsemmisítve minden lőszert. Két iraki katonát öltek meg a támadás során.

Március 29-én az amerikai harci repülőgépek csapást mértek az iraki népi erők hadállásaira, miközben azok heves harcot folytattak a takfiri ISIS terroristákkal Tikrit közelében. A légitámadásban több harcost megsebesítettek.

Az amerikai és koalíciós erők nyolc légicsapást hajtottak végre Tikrit közelében, amiket a népi erők pozícióira mértek a takfiri terroristák hadállásai helyett.

Februárban egy iraki tartományi tisztviselő ostorozta a nyugati országokat és annak regionális szövetségeseit, amiért támogatják a takfiri terroristákat, felfedve, hogy Irakban az amerikai repülőgépek folyamatosan fegyvereket és élelmiszert szállítanak az ISIS csoport részére.

“Az amerikai repülőgépek fegyvereket dobnak le a takfiri ISIS terroristáknak, az irányításuk alatt álló területekre, és még olyan területekre is, amelyek a közelmúltban szabadultak fel a terroristák uralma alól, ezzel ösztönözve a terroristákat, hogy visszatérjenek azokra a helyekre”, ismertette az FNA részére Jafar al-Jaberi az iraki népi erők koordinátora.

Megjegyezte, hogy szemtanúk a Kirkuk tartományban lévő Al-Havijeh-ból beszámoltak arról, hogy amerikai repülőgépek több gyanús csomagot dobtak le ISIS terroristáknak a tartományban.

“Két koalíciós repülőgépet is megfigyeltünk a Dijalában lévő Al-Khas város felett, melyek takfiri terroristákat vitték ahhoz a régióhoz, ami a közelmúltban szabadult fel az ISIS kontroll alól” – tette hozzá Al-Jaberi.

Közben Hakem al-Zameli, az Iraki Parlament Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottságának vezetője is elárulta, hogy az anti-ISIL koalíciós repülőgépek fegyvereket és élelmiszert dobnak le a takfiri ISIS terroristák részére Salahuddin, Al-Anbar és Dijalában tartományokban.

Januárban al-Zameli hangsúlyozta, hogy a koalíció a fő oka az ISIS túlélésének Irakban.

“Megalapozott bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy az USA vezette koalíció katonai támogatást nyújt a takfiri ISIS terroristáknak a levegőn keresztül (ledobva a rakományokat),” – hangsúlyozta akkor az elnök az FNA részére.

Orientalista.hu – Tia 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑