Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2016. 09. 19.

Ez az amerikaiak legnagyobb kudarca

2016. 09. 19.

Addig szították a hangulatot Líbiában, míg a lázadók eltávolították a hatalomból, majd megölték az országot irányító diktátort, Moammer Kadhafit. A lázadók azonban inkább élnének egy diktatúrában, mint a jelenlegi káoszban.

Helyszíni tudósítások szerint azok a milicisták, akik a 2011-es Arab Tavasz idején Kadhafi ellen tüntettek, most visszasírják az országot 42 évig irányító diktátort. Szerintük a líbiai polgárháború előtt stabilitás volt az országban, nem úgy mint most, amikor két külön kormány viaskodik egymással, ezek között pedig az Iszlám Állam foglal helyet – földrajzi szempontból.

A polgárháború által sújtott ország a vezető halála óta gyakorlatilag káoszba süllyedt. Az ország négy részre szakadt, Líbia északnyugati részét a Tripoliban székelő kormány, míg az északkeleti részét a Bengáziban található egységkormány irányítja. A nemzetközi közösségek csak ezeket ismerik el, az ország középső részének nagyját az Iszlám Állam milicistái foglalták el, míg a déli, sivatagos területeket a tuaregek tartják uralmuk alatt.

Az öt éve tartó polgárháborúban a líbiaiakat leginkább a rendszeres áramkimaradások, a rossz közbiztonság és a migránsválság bőszíti leginkább. Az Arab Tavasz előtt Líbia volt az egyik legstabilabb állam a kontinensen, ám azóta teljes káosz és a kilátástalanság van a sivatagi országban.

A forradalom első napjaiban csatlakoztam, hogy a Kadhafi-rendszert megbuktassam. 2011 előtt mindenkinél jobban utáltam a diktátort, ám mára én vagyok az egyik legnagyobb rajongója”

– fogalmazott a Mohammed néven nyilatkozó korábbi tüntető.

Egy másik Haroun néven nyilatkozó férfi, bár nem értett mindenben egyet Kadhafi politikájával elmondta, hogy akkor legalább stabilitás volt, és nem volt akkora káosz az országban mint manapság, mikor úgy lehet legjobban elképzelni a helyzetet, hogy mindenki lő mindenkire.

A további nyilatkozók egyöntetűen egyet értettek abban, hogy a korábbi diktátor 42 éven át tartó regnálása alatt kevesebb embert öltek meg, mint az elmúlt öt évben.

A káoszt kihasználva Líbiában a legaktívabbak az embercsempészek, az Európába érkező migránsok döntő többségbe a sivatagos országból érkezik.

888.hu – (RT)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑