Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2021. 03. 23.

Ezentúl szabadon mozoghatnak az amerikai csapatok Jordániában

2021. 03. 23.

Jordánia vasárnap hozta nyilvánosságra annak a védelmi egyezménynek a részleteit, melyet az Egyesült Államokkal írtak alá. Az egyezmény szabad belépést biztosít az amerikai hadsereg csapatai, járművei és légi járművei számára Jordánia területére.

Az egyezmény részleteit Ayman Safadi, jordániai külügyminiszter jelentette be, aki elmondta, hogy ez hosszú tárgyalások eredménye volt.

A szerződést még januárban kötötték meg, azonban a kormány egy hónappal ezelőtt terjesztette be a parlament elé szavazásra. A jordániai parlament elfogadta a szerződést és ezen a héten fog megjelenni a királyi hivatalos közlönyben.

Az egyezmény értelmében az amerikai csapatok szabadon szállíthatnak fegyvereket és egyéb felszereléseket Jordánia területén. Az amerikai csapatok, a szárazföldi-, vízi-, légi járművek pedig szabadon használhatják Jordánia területét feladatuk ellátása során.

Az egyezménynek voltak bírálói is a jordániai parlamenten. Saleh Al-Armiti iszlamista képviselő szerint meg kellene szüntetni az amerikai-jordániai bédelmi egyezményt, ugyanis az sérti a jordániai alkotmányt és Jordánia szuverenitását.

A külügyminiszter szerint azonban Jordánia számára pozitív a közös védelmi egyezmény, mely erősíti az ország biztonságát, elsősorban közös hadgyakorlatokon keresztül. Az Egyesült Államok kormánya is pozitívan értékelte a védelmi egyezményt és elmondták, hogy Jordánia igen jelentős partner az amerikaiak számára a közel-keleti biztonsági ügyekben.

Jordánia az egyezmény értelmében évi 425 millió dollár katonai támogatást fog kapni az Egyesült Államoktól.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑