Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 09. 27.

Fehér foszforral támadt a nemzetközi koalíció Szíriában

2017. 09. 27.

Legalább három civil meghalt, és további öt megsérült, amikor az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció fehér foszforral bombázott egy falut a szíriai Deir Ezzor provinciában – jelenti a szír állami hírügynökség, a SANA.

A támadásban számos állami és magánépület is megsérült, a károk felmérése folyamatban van.

Az Egyesült Államok, valamint a vele szövetséges „ellenzéki” erők, melyeket a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) nevezett ernyőszervezet fog össze, megsértette a nemzetközi jogot, amikor fehér foszfort vetettek be lakott terület ellen, a szerint ugyanis ez a fegyver csakis nyílt, lakatlan területen használható, s csakis kizárólag álcázás céljából.

A fehér foszfor a foszfor leginstabilabb változata, erősen mérgező, rendkívül gyúlékony, s a bőrrel érintkezve feloldódik, így rendkívül súlyos és fájdalmas sérüléseket okoz. Lakott területeken, illetve azok környezetében való bevetése a nemzetközi jog szerint háborús bűncselekménynek számít.

A jelenlegi támadás egyébként nem elszigetelt eset – az elmúlt időszakból számos olyan légicsapást dokumentáltak, amelynek számos civil áldozata volt.

Hétfőn a koalíciós légitámadások következtében kilenc civil meghalt az északkeleti Haszakah provinciában.

Az áldozatok között van egy hat tagú iraki menekült család is, akik az Iszlám Állam brutalitása elől menekültek el Moszulból.

Az USA és szövetségesei a hét folyamán további civil célpontok ellen is légicsapást mértek: bombatámadás érte Hadadzs, Hunejdisz és Hasszán Ali falvakat, melyek a jelentések alapján súlyos anyagi károkat okoztak.

Szeptember 17-én a koalíciós erők harci gépei Deir Ezzor ellen mértek légicsapást, a SANA információi szerint ennek következtében 12 ártatlan civil vesztette életét, köztük nők és gyerekek.

Az Egyesült Államok maga is elismerte augusztusban hogy 2014 óta, mióta hivatalosan is jelen vannak Szíriában, legalább 624 civil meghalt a koalíciós légicsapásokban, melyek névleg az Iszlám Állam ellen irányultak. Független elemzői csoportok szerint azonban a civil áldozatok száma ennek többszöröse is lehet, s

arra is vannak bizonyítékok, hogy az USA nem most vet be először tiltott fegyvereket a közel-keleti országban.

Érdekes ugyanakkor, hogy emiatt nem hallunk senkit felszólalni az ENSZ-ben, nem hallunk arról, hogy felháborodik a nemzetközi közösség, míg azután, hogy Idlibben tavasszal valamelyik fél vegyi fegyvereket vetett be a civil lakosság ellen, általános felháborodás mellett követelte mindenki a CNN zugújságírójától Donald Trumpig bezárólag, hogy büntessék meg Asszadot ezért – annak ellenére, hogy azóta sem sikerült bizonyítani, hogy tényleg a kormányerők a felelősek a támadásért.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑