Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 04. 12.

Fehér hazugságok: a “Fehérsisakosok” halott gyermekekkel forgattak megrendezett propagandavideókat

2017. 04. 12.

A Svéd Orvosok az Emberi Jogokért (SWEDHR) azzal vádolta meg a Szíriai Civil Védelmet, ismertebb nevükön a Fehérsisakosokat, hogy információkat hamisítanak  a Szíriában végzett tevékenységükről. Mint ismeretes, ezen szervezet videóira hivatkozva indult be az amerikai hadigépezet Bashar al-Assad legitim szír elnök ellen

Az orosz Sputniknews arról ír, hogy a svéd emberijogi csoport szerint a “mentőakciók”, melyek fel lettek véve a Fehérsisakosok (White Helmets) által, valójában megrendezett jelenetek voltak, s a forgatáshoz egy már addigra meghalt gyermek holttestét használták.

A SWEDHR információi számos komoly kérdést felvetnek a “civil csoport” etikai integritásáról. A Fehérsisakosok egyenesen háborús bűncselekményeket követtek el, amikor gyermekek holttesteit használták arra, hogy megrendezett “mentőakciókat” forgassanak, mindezt pedig propagandacélokból – erről beszélt Marcello Ferrada de Noli professzor az Indicter magazinban.

Az NGO szerint, mely kiemelt figyelmet fordított a szerintük megkérdőjelezhető kémiai támadásokra Szíriában, az ilyen “támadások” során készített videók, melyek azt ábrázolják, ahogy a Fehérsisakosok orvosi segítséget nyújtanak az “áldozatoknak”, megrendezett felvételek, hamisítványok.

Az orvosi szervezet súlyos és megfontolandó érveket hoz fel ezen állítása mellett: több alkalommal is megfigyelhető volt, hogy semmilyen anyagot (például adrenalint) nem fecskendeztek be az épp aktuális “sérült” gyermek miközben az “orvos” bevezetett egy fecskendőtűt egy szimulált intrakardiális injekció során, aminek a következménye ige nagy valószínűséggel az, hogy a gyermek belehalt ebbe a procedúrába halt bele.

Mindehhez még ráadásként ott van az a tény is, hogy míg a Fehérsisakosok azt állítják, hogy az általuk lefilmezett gyermekek különböző gáztámadások áldozatai, ezt a SWEDHR és már orvosi csoportok is vitatják: az Indicter arról számol be, hogy egy angol orvos szerint ezek a fiatalkorúak valójában drogtúladagolás áldozatai lehetnek, valószínűleg különféle ópiátok által okozott mérgezésekbe haltak bele.

Ugyanakkor, a SWEDHR azt is kijelentette, hogy soha sem vádolták meg a Fehérsisakosokat azzal, hogy gyermekeket gyilkoltak meg. Az NGO bejelentése szerint a Veterans Today-on megjelent cikk (mely egyébként magyar fordításban A Svéd Orvosok az Emberi Jogokért munkatársai megerősítették, hogy a szíriai Fehér Sisakosok gyerekeket gyilkoltak meg a hamis gáztámadásos videókban maratoni hosszúságú címen jelent meg az Új Világtudat nevű, különféle összeesküvés-elméletekkel foglalkozó konteós oldalon) pontatlan, s nem képviseli a szervezet valós álláspontját.

Korábban a svéd orvosi csoport volt az is, ami cáfolta azokat a szélses körben terjesztett állításokat, mi szerint a szír kormányerők rendszerszerűen használtak helikoptereket arra a célra, hogy azokból klórgázt dobjanak  a civilekre a lázadók ellenőrzése alatt lévő területeken. Szerintük ezek a cselekedetek egyértelműen a szír “lázadók” számlájára írhatók, akiknek a tevékenységéről számos olyan dokumentum és felvétel készült, melyek egyértelműen azt bizonyítják, hogy a “lázadók” a saját területükön lévő civil lakosságot gyilkolásszák különböző módszerekkel, majd az egészet egyszerűen Assad kormányára kenik.

A SWEDHR egy nonprofit, nem kormányzati szervezet, melynek tagjai között van számos elismert svéd professzor, orvos és egyetemi kutató is helyet kap, smely elsősorban nemzetközi ügyekkel és emberjogi kérdésekkel foglalkozik. A szervezet alapítója Professor Ferrada de Noli, aki egy személyben a The Indicter folyóirat főszerkesztője, s aki korábban a Harvard Orvosi Egyetemen és a Karoilinska Intézetben is dolgozott.

A Fehérsisakosok, akik magukat Szíriai Civil Védelem (Syrian Civil Defense – SCD) névvel illetik, egy 2013-ban Isztambulban megalakult szervezet, mely egy olyan egykori brit rendőr, James le Mesurier által lett alapítva, aki előtte Törökországban lett kiképezve. A csoportnak ma legalább 3000 tagja van. Pénzben sem szenvednek hiányt: Németország, Dánia, az Egyesült Királyság, Hollandia és az Egyesült Államok mind nehéz pénzekkel támogatja őket. Ők saját állításaik szerint eddig 70000 embert mentettek meg, azonban erről csak a saját “bizonyítékaikat” tudják felmutatni, melyek hitelessége meglehetősen kérdéses, ugyanis nem egyszer fordult már elő, hogy több alkalommal is ugyanazokat az embereket “mentették meg”, vagy hogy a videóikon halottat játszó társaikkal fotózkodtak a felvételek készítése után.

A csoportnak egyébként erős iszlamista kapcsolataik vannak, számos bizonyíték van arra, hogy fegyvereket csempésztek különféle “mérsékelt ellenzéki” csoportnak, sőt, olyan esetről is tudni, amikor Fehérsisakosok kormánypárti katonák holttesteit gyalázták meg.

Mindennek ellenére a szervezet dicsfényben fürdik a Nyugaton: több kiemelkedő díjat is megkaptak, így például egy dokumentumfilmjük, melyet Orlando von Einsiedel rendezett, Oscar-díjjal lett jutalmazva. Jelen pillanatban pedig megint ők azok, akik a szír kormányerőket vádolják azzal, hogy szarinnal támadták a civil lakosságot Idlibben, s miattuk van a világ olyan közel a harmadik világháborúhoz, mint amilyen közel volt a kubai rakétaválság idején…

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑