Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 03. 23.

Fehérorosz állampolgárok a brüsszeli elkövetők?

2016. 03. 23.

A szíriai és tunéziai sajtó arról írt; a brüsszeli elkövetők fehérorosz állampolgárok voltak, akik áttértek az iszlám hitre – mondta Sógor Dániel történész az M1-nek.

Németországi támadásokat készíthetett elő elfogása előtt Salah Abdeslam, a novemberi párizsi merényletek fő gyanúsítottja – írja a Telegraph. Névtelenséget kérő biztonsági forrásokra hivatkozva azt közlik: Abdeslam egy olyan hálózat tagja lehet, amelyet kifejezetten európai terrorcselekmények végrehajtására hoztak létre. Közben az Iszlám Állam hívei a közösségi hálókon ünneplik a kedd délelőtti, brüsszeli merényleteket.

„A terrortámadásokkal az a céljuk az IÁ híveinek, hogy bekerüljenek a hírekbe és erősnek mutassák magukat. A legjobb toborzó a nagy merényletek végrehajtása, ezzel azt mutatják, hogy ez egy menő szervezet, egy erős szervezet, amelyhez megéri csatlakozni, mert itt eredményeket lehet felmutatni” – mondta Sógor Dániel történész az M1-nek.

„Akik úgy érzik, hogy nincs kitörési lehetőségük, azok ezekben a szervezetekben találják meg az életcélt” – magyarázta a történész.

Fehéroroszok lehettek az elkövetők

Sógor Dániel a szíriai és tunéziai sajtót is olvasta, ott arról írtak, hogy az elkövetők fehérorosz állampolgárok voltak, akik áttértek az iszlám hitre. „Van mozgósító ereje ennek a szellemiségnek, de ez egy takaró, egy álca, hogy új embereket vonzanak be” – magyarázta. Hozzátette: ezeket az embereket az eldugottabb helyeken való robbantásra nehezebb rávenni, de „így, hogy bekerülhettek a hírekbe – megvan a 15 perc hírnév – úgy érezhetik, hogy valami nagyot alkottak”.

Komoly utánpótlás van

A történész szerint óriási probléma, hogy komoly utánpótlás van. Belgium és Franciaország is például megengedte a saját állampolgáraiknak, radikális elemeiknek, hogy kimenjenek Szíriába vagy Irakba és ott harcoljanak. Hagyták őket ki-be járkálni és most láthatjuk ennek a végeredményét. Látjuk, hogy ugyanazt teszik, mint Szíriában, Líbiában, Irakban, Egyiptomban, Tunéziában tettek, de eddig ez nem ért el minket. „Mi még nagyon kicsi szeletét kaptuk meg annak, ami ebből lehetne” – mondta Sógor Dániel.

A szakértő szerint egyrészt hiba, bűnös dolog volt támogatni azokat a mozgalmakat és szervezeteket, amelyekre a helyi hatóságok – libanoni, szír, egyiptomi, irkai kormány – idejében felhívták a figyelmünket. A másik probléma, hogy nem figyeltünk ezekre az emberekre kellőképpen. „Sajnos a háttértalaj, a táptalaj egyre inkább nő Nyugat-Európában, (…) egyre nagyobb azoknak a száma, akik leszakadó külvárosokban élnek a nyugati nagyvárosok szélein, ott egyre nagyobb táptalajt fog tudni ereszteni a szélsőséges ideológia”– mondta a történész.

Ez lesz az igazi veszély

Szerencsére még kifejezetten Nyugaton szerveződő terrorszervezet nincs, de a Közel-Keleten szerveződött csoportok már kinyúlnak Európába. „Az igazi veszély az lesz, amikor már itt is önálló szervezetek alakulnak majd” – közölte Sógor Dániel.

Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑