Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Vélemény

2015. 12. 04.

Fekete Péntek

2015. 12. 04.

Volt itt egy kereskedelmi akció, a blekk frájdéj. Ezt magyarba’ is így kell mondani, mert attól nyugatias. Ezen a napon minden nagyon olcsó a boltokban. Pardon, a plázákban. Nem tudom, a nevét honnan kapta ez a jeles nap, de nem is érdekel. A blekk frájdéj két héttel azután történt, hogy Párizsban megöltek százharminc békés polgárt, kétszáznál többet pedig meglőttek.

Ha az nem volt blekk frájdéj, akkor nem tudom, mi volt. Mindenesetre egy dolog kiderült – vagy inkább ismét megerősítést nyert – mégpedig az, hogy a kereskedelem szárnyalása fontosabb az emberek életénél. (– Jössz a plázába, a frájdéjra? – Ellőtték a lábam… – Ja, bocs! Hozzak valamit?)

Reméljük, a többség – az életben maradottak – be tudták szerezni a nekik fontos tárgyakat. A tévém nagyobb, mint Isten! He-he!

Pedig, Allah akbar, vagyis Allah a legnagyobb. Allahot nyugodtan nevezhetjük Istennek. Tehát, egyrészt van az Isten, másrészt a tévé. És a tévéből nem fogjuk megérteni sosem, hogy mi történik velünk, körülöttünk. Persze, nem is kell, mert baj esetén sokkot kapunk, mint egy zsákmányállat és kész. Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk? Cseréljünk ki egy szót! Ha a Tévé velünk, kicsoda ellenünk? Ez eléggé hülyén hangzik.

A blekk frájdéj után mindjárt advent első vasárnapja következett. Az előtte lévő szombaton főpapi szentmise volt a Bazilikában. Meghívottként a Kopt Ortodox Egyház vezetője is misézett. Dr. Erdő Péter bíboros és dr. Youssef Khalil egyházvezető megemlékezett az év elején az Iszlám Állam által lefejezett huszonegy egyiptomi keresztényről is. A hitük miatt kellett meghalniuk. Ez is egy blekk frájdéj. Na persze, ilyenkor jön az okos és cseles kérdés: hol volt akkor az Istenük? Hát… Lehet, hogy éppen tévét vett. Szóval, itt most fejezzük be ezt azzal, hogy ha az új tévé miatt nem mondtál köszönetet Istennek, akkor ne is kérdezgesd, hogy hol volt. (Amúgy – nem mellékesen – ha hitetlen vagy, akkor is lefejez az Iszlám Állam.)

De még nincs vége! Blekk frájdéj napján „a kijevi hadműveleti parancsnokság pénteki közleményében arról számolt be, hogy előző este a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok 14-szer nyitottak tüzet akna- és gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal, valamint kézi fegyverekkel a Doneck térségében található településeknél felállított ukrán katonai állásokra.” „Előző este a Doneck és az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol között félúton lévő Kamjanka településnél közelharc bontakozott ki a szemben álló felek között.” (MTI) Brávó! Nincs is annál szebb, amikor keresztények ölik egymást. Adventkor pláné! Az Iszlám Állam helyett? Jó! Innen, Kelet-Középről szeretném üzenni oda, Kelet-Keletre: be kellene ezt most fejezni és megtalálni a békét minél hamarabb. Tudom, persze, a határok, a területek. Nekem ezt nem kell bemutatni. Máskülönben 560 éve, minden délben Európáért szólnak a harangok. Csak rajtunk múlik, meddig még. Ha majd már nem, akkor blekk frájdéj. Forevör.

Budapesttől egyébként körülbelül ugyanakkora távolságra van Doneck, mint Párizs. Csak az utóbbiban valószínűleg nagyobbak a tévék.

Orientalista.hu – Vahn Mégh

Megosztom:

,
Back to Top ↑