Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 01. 03.

Felgyújtották Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét

2016. 01. 03.

Nimr al-Nimr síita sejk szaúd-arábiai kivégzése miatt tüntetők szombat este megtámadták a vahabita királyság teheráni nagykövetségét, és bejutottak a létesítmény területére, de az iráni rendőrség nem sokkal később kiszorította őket – jelentette az ISNA iráni hírügynökség.

A tiltakozók Molotov-koktélokkal dobálták meg a nagykövetséget, majd betörtek a misszió területére.

Az ISNA beszámolója szerint a rendőrség nem sokkal később kiszorította a demonstrálókat a nagykövetség területéről, de az épület előtt továbbra is sokan vannak. A létesítményt a készenléti rendőrség tagjai vették körül, és az épületet tűzoltók lepték el. A teheráni rendőrfőnök is a helyszínre érkezett a kedélyek lecsillapítása végett.

Az iráni külügyminisztérium szombat esti közleményében nyugalomra intette a tüntetőket, és felszólította őket, hogy ne tegyenek kárt a diplomáciai képviseletben.

#إيرانيون يهاجمون السفارة #السعودية في #طهران

Szerző: Sky News Arabia, 2016. január 2.

Kíméletlen megtorlás

Az iráni Forradalmi Gárda azonban “kíméletlen megtorlással” fenyegette meg a szaúdi uralkodócsaládot al-Nimr kivégzése miatt. – közölte az MTI.

“Kíméletlen megtorlás fogja érni az al-Szaúd (családot) a közeljövőben, ami ennek a terrorista párti, iszlámellenes rezsimnek a bukását fogja okozni” – áll a hivatalosan a síita Irán politikai-vallási rendszerének védelméért felelős befolyásos fegyveres szervezet által kiadott közleményben.

A szaúdi belügyminisztérium szombat reggel jelentette be, hogy terrorizmus vádjával kivégeztek negyvenhét embert, köztük Nimr al-Nimr neves síita hitszónokot.

1909937_1125252230844924_5640081237449658658_n

A kivégzésre reagálva Teheránban a szaúdi nagykövetség útját átnevezték Nimr Al-Nimr útra.

A kivégzésre adott “ellenséges” iráni megszólalásokra hivatkozva Szaúd-Arábia szombaton behívatta Irán rijádi nagykövetét, és a szaúdi vezetés “megdöbbenését” fejezte ki, amiért Teherán – megítélése szerint – “beleavatkozott a királyság belügyeibe”.

Szaúd-Arábia és Irán már eddig is egymás legfőbb politikai-vallási riválisainak számítottak a Közel-Keleten, és több térségbeli konfliktusban is szemben álló feleket támogatnak. Egyes elemzői értékelések szerint al-Nimr kivégzése tovább hevítheti a feszültségeket a két ország között.

Az iráni Meshed városban a szaúdi konzulátust támadták meg a tüntetők:

.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑