Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2023. 06. 29.

Felháborodott az arab világ a svédországi Korán égetés miatt

2023. 06. 29.

Marokkó meghatározatlan időre visszahívta svédországi nagykövetét, egyben a külügyminisztériumba kérette Svédország rabati ügyvivőjét, miután egy férfi széttépte és elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát a stockholmi központi mecset közelében szerdán.

A marokkói fővárosban közölték Svédország külképviseletének ügyvivőjével, hogy a királyság határozottan elítéli a “támadást”, és elutasítja a “sértő és elfogadhatatlan” cselekedetet. Rabat szerint a svéd kormány a felelős azért, hogy az effajta provokációk megismétlődhetnek.

Salwan Momika, egy Svédországba menekült 37 éves iraki férfi szerdán megtaposta a Korán egy példányát, szalonnaszeleteket csúsztatott bele, majd elégette néhány oldalát. A demonstrációt a svéd főváros legnagyobb mecsetje előtt tartotta mintegy száz bámészkodó jelenlétében. Az eset egybeesik az íd al-adhával, a muszlimok világszerte megtartott áldozati ünnepével.

Az iraki kormány “betegnek és szélsőségesnek” nevezte a cselekedetet, és úgy vélte: az ehhez hasonló esetek “a gyűlölet és az ellenségeskedés szellemét tükrözik, amelyeknek semmi közük a szólásszabadsághoz”. Bagdad felszólította az érintett kormányokat, hogy akadályozzák meg a maroknyi szélsőséges tüntető nem kívánatos következményekkel járó tetteit.

Az iraki síita hitszónok, Moktada az-Szadr híveinek csütörtökön rövid időre sikerült behatolniuk Svédország bagdadi nagykövetségére. A többtucatnyi tiltakozó körülbelül negyedórát töltött a svéd diplomáciai képviselet épületében, azonban a rendvédelmi erők megérkezésekor azonnal távoztak. A hitszónok és az iraki kormány egyaránt elítélte Salwan Momika tettét.

“Ezek a gyűlölködő és ismétlődő cselekedetek semmilyen körülmények között nem fogadhatók el. Kifejezetten gyűlöletet, kirekesztést és rasszizmust szítanak” – hangoztatta közleményében Szaúd-Arábia külügyminisztériuma.

Jordánia csütörtökön szintén bekérette Svédország ammáni nagykövetét a stockholmi incidens miatt, és heves tiltakozásának adott hangot – áll a jordániai külügyminisztérium közleményében.

Hasonlóan elítélte a muszlim többségű Egyiptom is “a szégyenletes cselekedetet, amely világszerte felkavarja a muszlimok érzelmeit”.
Az Arab Liga Ahmed Abul Geit főtitkár Stockholmot elítélő szavait idézte, aki szerint “mások hitének megvetése egyáltalán nem tartozik a szólásszabadsághoz”.

A libanoni, Irán-barát Hezbollah mozgalom nyilatkozatban szólította fel az arab és az iszlám kormányokat, hogy tegyenek meg minden lépést annak érdekében, hogy más országokban “megakadályozzák ezeknek az ostobaságoknak a megismétlődését, és hagyjanak fel a gyűlölet és a düh kultúrájának terjesztésével”.

“A szentírások megsértése az erőszak megnyilvánulása, gyűlölködő cselekedet, és ellentétes az emberi jogok alapvető értékeivel – jelentette ki az iráni külügyminisztérium szóvivője a hivatalos IRNA hírügynökség szerint.

A svéd rendőrség előzetesen jóváhagyta a “demonstrációt”, de azt követően eljárást indított “etnikai vagy nemzetiségi csoport elleni izgatás” címén, továbbá azért is, mert a tett elkövetője megszegte a Stockholmban érvényben lévő tűzgyújtási tilalmat.

Egy svéd-dán jobboldali szélsőséges már 2022 januárjában felgyújtotta a Korán egy példányát Törökország stockholmi nagykövetségének közelében, kiváltva a muszlim világ haragját.

A Svédország NATO-csatlakozását egyelőre nem támogató, illetve feltételekhez kötő Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön bírálta Svédországot a stockholmi Korán-égetés miatt, és hangsúlyozta: Törökország soha nem hajol meg a provokáció vagy a fenyegetés politikája előtt.

“Meg fogjuk tanítani az arrogáns nyugatiakat, hogy a muszlimok szent értékeinek sértegetése nem szólásszabadság” – mondta a török államfő az íd al-adha ünnep alkalmából. Hozzátette: Törökország a lehető legkeményebben reagál az “alávaló tiltakozásra”.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑