Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 07. 31.

Feltörték a Gülen-hívek titkosított üzenetváltásait a puccskísérletet előtti évben

2016. 07. 31.

A török hatóságok a július 15-i sikertelen puccskísérletet előtt több mint egy évvel kezdték feltörni a puccs kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok híveinek titkosított üzenetváltásait, aminek segítségével az Egyesült Államokban élő hitszónok hálózatának több tízezer tagját tudták azonosítani – közölte szombaton egy magas rangú tisztségviselő.

A neve elhallgatását kérő illetékes szerint a török titkosszolgálat (MIT) már tavaly májusban megkezdte a ByLock okostelefonos alkalmazással küldött üzenetek feltörését, ami lehetővé tette a hatóságoknak Gülen mintegy 40 ezer híve – köztük 600 magas rangú katonatiszt – nevének megismerését.

A tisztségviselő továbbá hangsúlyozta: az így azonosítottak közül sokan közvetlenül vettek részt a hatalomátvételi kísérletben.

Az illetékes hozzátette, hogy Gülen hívei 2013-ban kezdtek titkosított üzeneteket váltani, a ByLock alkalmazást pedig 2014-től kezdve használták.

A törökországi puccskísérlet óta több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, többségüket azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak a Pennsylvaniában élő 75 éves hitszónokkal. A török hadseregben, közigazgatásban, rendőrségnél, igazságszolgáltatásban és oktatásban pedig emberek tízezreit bocsátották el, függesztették fel tisztségükből vagy vonták eljárás alá.

Gülen viszont váltig állítja: semmi köze a puccskísérlethez, amelynek során 246 ember vesztette életét – nem számítva a puccsistákat – és több mint kétezren sebesültek meg. Korábbi hírek szerint 104 puccsista halt meg a harcokban.

Orientalista.hu – InfoRádió/MTI

Megosztom:
Back to Top ↑