Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 01. 24.

Felújítja a Selyem utat Kína és Irán

2016. 01. 24.

A kínai elnök látogatása felerősítheti a gazdasági kapcsolatokat Teherán és Peking között.

Hszi Csin-Ping kínai államfő iráni kollegája Hassan Rohani és Khamenei ajatollah is fogadta.

A nemzetközi szankciók feloldása után, Hszi az első magasrangú külföldi vendég Iránban, aki a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyal Teheránban.

„Megvitattuk a stratégiai kapcsolatokat a két ország között. 25 évre szóló dokumentumot írtunk alá, és abban is megállapodtunk, hogy fejlesztjük a kétoldalú kapcsolatokat a következő 10 évben. A kétoldalú kereskedelmet 600 milliárd dollár értékűre növeljük” – közölte az iráni államfő.

Xi Jinping elmondta, hogy a Kína-Irán barátsága nem csak a két ország népei barátságos kommunikációs történetéből származik, hanem a nehéz időben kölcsönös segítségből és a két feli kölcsönös előnyös együttműködésből is. Xi Jinping szerint Kína kész arra, hogy Iránnal az „egy övezet, egy út” stratégiai keretben továbbra előmozdítja az infrastruktúra megépítését, az ipari kapacitás és energia együttműködését, majd jót tesz a két ország népeinek.

Ayatollah Ali Khamenei bejelentette, hogy Kína fontos nemzetközi befolyással rendezik. Ő szerint Irán kész arra, hogy megerősíti a kommunikációt Kínával és együtt megvédi a régiós biztonságot, békét és szilárdságot.

17 megállapodást írtak alá a kínai és az iráni vezetők. A tervek között szerepel egyebek között a híres kereskedelmi útvonal, a Selyemút felújítása, illetve az atomenergia békés felhasználása.

Orientalista.hu – Zenobia (CRI- Euronews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑