Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2015. 10. 01.

Felvonták a palesztin zászlót az ENSZ székhelyén

2015. 10. 01.

Először vonták fel a palesztin zászlót az ENSZ New York-i székhelyén, szerdán. Az ünnepségen ott volt Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke és Ban Ki-Mun, a világszervezet főtitkára is.

Palesztina 2012 óta megfigyelő státuszban van nem teljes jogú tagja az Egyesült Nemzetek Szervezetének. Rajta kívül csak a Vatikán van hasonló státuszban.

A közgyűlés általános vitájában Abbasz is felszólalt, és Izrael kormányát tette felelőssé hogy, megakadtak a béketárgyalások.

A Palesztin Hatóság elnöke legfőbb problémának az izraeli telepek továbbterjeszkedésében látja.

Abbasz sérelmezi, hogy Izrael nem engedi szabadon a palesztin foglyok negyedik csoportját, mint ahogyan arról korábban megegyeztek a felek.

 Ezért Abbasz szerint a palesztinoknak sem kell betartani a megállapodásokat.

 „Aki békét akar, aki meg akarja fékezni a terrorizmust, annak először a palesztin konfliktust kell megoldania.”- mondta a palesztin politikus.

Abbasz eddigi legkomolyabb figyelmezetése volt, hogy kivonulhat az Izraellel megkötött 1993-as oslói megállapodásokból, és feloszlathatja a Palesztin Hatóságot, ezzel minden felelősséget Izraelre hárítva. A nyolcvan éves politikus beszédét tapsvihar fogadta.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑