Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Bahrein

2022. 11. 04.

Ferenc pápa az emberi jogok tiszteletben tartását kérte Bahreinben

2022. 11. 04.

Négynapos bahreini látogatásra érkezett csütörtökön Ferenc pápa, aki első programján, egy állami tisztségviselők és külföldi diplomaták előtt megtartott előadásában felemelte szavát a halálbüntetés ellen.

Ferenc pápa személyében első alkalommal látogatott katolikus egyházfő a kis öbölmenti muszlim királyságba. Az egyházfő, akiről köztudott, hogy a vallások közötti párbeszéd szószólója, a látogatás nagy részében egy nemzetközi vallásközi konferencián vesz részt, amelynek a címe Bahreini Fórum a Párbeszédért: Kelet és Nyugat az Emberi Együttélésért.

A pápa gépe a Szahír-sivatagban található Aváli város repülőterén szállt le. Az al-Szahír palotában először találkozott Hamad bin Isza Ál Halifa királlyal, majd kora este előadást tartott ott a különféle emberi jogok tiszteletben tartásáról. A halálbüntetés ellen érvelve arról beszélt, hogy mindenki jogát az élethez garantálni kell. Beszélt a vallásszabadságról, az emberek közötti egyenlőségről, a hátrányos megkülönböztetés és az emberijogsértések felszámolásáról, arról, hogy a vállalásokkal szemben ezeket még sok országban nem sikerült biztosítani.

Bahreinben az uralkodó osztály szunnita muzulmán, és a síita ellenzék, valamint jogvédő szervezetek azzal vádolják a monarchiát, hogy szemet huny sok jogsértés felett. A helyi hatóságok tagadják ezt, a vallásszabadság tekintetében pedig kifejezetten úttörőnek tartják magukat a Közel-Keleten. “A vallásszabadságot a bahreini alkotmány védi” – hangoztatják. “A monarchia nem tűr el semmilyen diszkriminációt, illetve az emberek etnikai, kulturális vagy vallási alapon történő megosztását, üldözését” – teszik hozzá.

A pápa pénteken a Muszlim Bölcsek Tanácsa előtt beszél a királyi palota mecsetjében, és találkozik a kairói al-Azhar-mecset nagyimámjával, Ravil Gajnutdinnal, a szunnita muszlimok tekintélyes vallási vezetőjével. Abdul Latif al-Mahmúd sejk, a bahreini Iszlám Ügyek Legfelsőbb Tanácsának egyik tagja úgy nyilatkozott erről a találkozóról, hogy nagy megtiszteltetés az ország számára.

Ferenc pápa szombaton szabadtéri misét mond egy stadionban, amelyre mintegy 28 ezer hívőt várnak, részben a szomszédos muszlim országokból.

A 85 éves egyházfőt évek óta kínozza térdszalaggyulladása, amely az év elején még súlyosabbá vált egy szalagszakadás miatt. Emiatt hol csak bottal, hol kerekesszék segítségével jár. A bahreini út idejére olyan súlyos lett a fájdalma, hogy csak lifttel tudott feljutni a repülőgépre, ott pedig szokásától eltérően nem járt körbe az újságírók között. Várhatóan az egész látogatás alatt kerekesszékben fog mozogni.

Az 1,4 millió lakosú Bahrein 2000-ben létesített diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. Az országban a Vatikán óvatos becslése szerint 80 ezer katolikus él, egy másik adat 160 ezerről szól, nagy részük külföldi vendégmunkás, ezen belül is közel-keleti, délkelet-ázsiai, afrikai, illetve nyugati. Az országban két katolikus templom van, az egyiket 1939-ben szentelték fel, és az első katolikus templom volt a Perzsa-öböl országaiban, a másikat pedig Aváliban 2021 decemberében: ez az Arábiai Miasszonyunk Katedrális.

A 2013-ban megválasztott Ferenc pápának ez a 39. egyházfői látogatása külföldön, ezen belül a második az Arab-félszigeten, az első a 2019-es emírségekbeli volt. Azelőtt soha pápa nem járt az Arab-félszigeten. Viszont Ferenc már mintegy tíz muszlim országban járt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑