Cadmus fordítás Cadmus
India

2020. 08. 06.

Feszült a helyzet a kasmíri konfliktus kirobbanásának évfordulója előtt

2020. 08. 06.

Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be szerdán Kasmír indiai részén a térség autonómiája elvételének évfordulóján.

A vitatott hovatartozású területen állomásozó indiai csapatokat megerősítették, bezártak a piacok, az üzletek, a tömegközlekedés is leállt.

A hatóságok emellett korlátozták a helyi lakosok gyülekezési jogát és szabad mozgását is, gyakorlatilag megbénítva az életet a muszlim többségű térségben.

Több száz indiai rendőr és milicista járőrőz Szrinagar utcáin, a város egyes kerületeiben pedig kijárási tilalommal felérő intézkedéseket vezettek be a tüntetések megakadályozása érdekében – közölték a helyi rendvédelmi szervek.

Hozzátették: a biztonsági erők készenlétben állnak, hogy megakadályozzák a szélsőségesek esetleges támadásait, illetve a szeparatista csoportok erőszakos tüntetések kirobbantására vonatkozó terveit.

A helyzet ugyanakkor általában véve nyugodt volt szerdán.

“Egy éve tanúi lehettünk, hogy a többségi kormány miként csonkította meg és rabolta ki Dzsammut és Kasmírt fényes nappal. Az évszakok lehet, hogy változtak, de az árulást sosem bocsátjuk meg vagy felejtjük el” – olvasható Mehbuba Mufti volt főminiszter Twitter-oldalán, amelyet a tavaly őrizetbe vett politikus lánya kezel.
Az indiai kormány 2019. augusztus 5-én vonta vissza a muszlim többségű Dzsammu és Kasmír állam különleges alkotmányos státusát, a lépést Pakisztán törvénytelennek minősítette.

Pakisztán nagyvárosaiban több ezren tiltakoztak India “elnyomó döntése” ellen a szerdai évfordulón.
Muzaffarabadban, Kasmír pakisztáni részének székhelyén kétezren tiltakoztak az indiai kormány ellen. A megmozdulást vezető Imran Hán pakisztáni miniszterelnök beszédében Indiát elnyomó és agresszor hatalomnak nevezte. Mint mondta, India emberiesség elleni bűncselekményt követett el. Mint mondta, hogy Kasmírban nyolcmillió muszlim raboskodik a saját házában.

A fővárosban, Iszlámábádban tartott tüntetést Arif Alvi elnök és Sah Mahmúd Kuresi külügyminiszter vezette. A tiltakozó akción az aktivisták India-ellenes jelszavakat skandáltak és a nemzetközi közösség beavatkozását sürgették.

Nem sokkal korábban a pakisztáni hadsereg közölte, hogy indiai csapatok aknavetőgránátot lőttek ki a határ túloldaláról.

Egy nő és egy gyermek életét vesztette, hatan pedig megsérültek a robbanásban.

India és Pakisztán a két ország 1947-es függetlenné válása óta több háborút is vívott az azóta is vitatott hovatartozású térség miatt, amelynek északkeleti részén, Ladakhban Kínának is vannak területi követelései. A határvonalon gyakoriak az összecsapások.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑