Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 09. 11.

Financial Times: Újranyílhat a magyar nagykövetség Damaszkuszban

2019. 09. 11.

Az Európai Unió országai közül elsőként nyithatja újra Magyarország a szíriai nagykövetségét, szembemenve azon nyugati törekvésekkel, melyeknek a célja Szíria elszigetelése – írja a Financial Times.

A lap szerint a magyar kormány már hónapok óta azon dolgozik, hogy követségi ügyvivőt küldjön Damaszkuszba – az ő feladata lenne a magyar nagykövetség újranyitása. Ez a lépés viszont kiválthatja több befolyásos EU-tagállam ellenkezését, annak ellenére is, hogy számos uniós ország diplomáciai kapcsolatot tart fent Bashar al-Assad kormányával.

Magyarország viszont elsőként lépné meg azt, hogy a kapcsolatait hivatalossá tegye a nagykövetség újranyitása által.
Hazánk lépése egyébként tiltakozáson kívül egyéb következményt nemigen vonhat maga után, az EU alapszerződése értelmében ugyanis minden tagállam saját joga, hogy kivel milyen kapcsolatot alakít ki.

A nyugat-európai országok viszont erősen ellenzik, hogy a szír kormányzattal normalizálódjanak a kapcsolatok, nem meglepő, hogy egy, az ottani ügyeket Bejrútból intéző európai diplomata „erősen bosszantónak” nevezte a magyarok terveit.

Bár 2011-ben a teljes nyugati világ (köztünk hazánk is) megszakította Damaszkusszal a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat, s a nyugati nagyhatalmak tevőlegesen is igyekeztek közrejátszani Assad megbuktatásában, ez a kísérlet elbukott: sokévnyi háború és nagy áldozatok árán, de Damaszkusznak végül sikerült visszaszerezni az ellenőrzést az ország jelentős része felett, így sok helyütt már nagyban tart a romeltakarítás és az újjáépítés.

A Financial Times az értesülései kapcsán Magyarország kormányát is megkereste, ők azonban nem kívánták kommentálni azt. Az Indexnek viszont egy külügyi forrás azt nyilatkozta, hogy: „Magyarország a közel-keleti keresztényeknek nyújtott támogatások keretében több szíriai közösséget segít, emellett számos szíriai diák tanul Magyarországon ösztöndíjprogram részeseként.

Jövő évtől lesz egy diplomatánk, aki éves szinten néhány alkalommal, rövidebb időszakokra Szíriába utazik a humanitárius támogatások után követése és más konzuli feladatok ellátása céljából. Ez több EU-s tagország gyakorlatával egybevág”.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑