Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2016. 12. 03.

FN-6 kézi légvédelmi rakéta: Ajándék az FSA-tól az ISIS-nek és az Al-Kaidának

2016. 12. 03.

Amióta nyilvánosságra került, hogy a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevű szervezet dzsihádista fegyveresei kezében FN-6 vállról indítható légvédelmi rakéták vannak, feltevések és figyelmeztetések jelentek meg nem állami szereplők és terrorszervezeteknek ilyen modern és hordozható fegyverekkel történő megerősödéséről.

Ezeknek a kínai gyártmányú fegyvereknek az elterjesztése a feltevések szerint úgy zajlott, hogy Katar szudáni katonai raktárakból vásárolta meg azokat, és Törökország közreműködésével juttatta Szíriába, kifejezetten Deir Ezzorba, Aleppoba, Idlebbe, Lattakiába, Homsz tartomány északi részébe és a Qalamoun-hegységbe.

Úgy tűnik, hogy a szállítmányok egyik része sem jutott el Dél-Szíriába, ez valószínűleg Törökország és Katar ellenkezésének köszönhető, amelyek nem kívánták fenyegetni Izrael biztonságát és megértően kezelték Jordánia félelmét, amely szerint egy ilyen lépésnek kiszámíthatatlan következményei lennének.

Ezeknek a fegyvereknek a használata során a szíriai háborúban dzsihádista fegyveresek le tudták lőni a Szíriai Légierő egy MI-8 helikopterét leszállása közben a Menagh légi bázion 2013. február 24-én (videó a hivatkozott oldalon).

2013. március 5-én a Szíriai Légierő másik MI-8 helikoptere kapott találatot FN-6 kézi légvédelmi rakétát használó vahhabita fegyveresektől az Aleppoi Nemzetközi Repülőtéren felszállás vagy leszállás közben (videó a hivatkozott oldalon).

Egy szíriai MIG-21 vadászgép Lattakia tartomány északi vidékén zuhant le harcfeladat teljesítése közben 2013. augusztus 18-án szintén a fentebb említett fegyver ellenséges használat miatt (videó a hivatkozott oldalon).

A MIG-21 vadászgép 2013. augusztus 18-án történt lelövése FN-6 vállról indítható légvédelmi rakétával az utolsó megerősített használata a fegyvernek. Azonban az FN-6 kézi légvédelmi rakéta valószínűleg még oka több későbbi lelövésnek, amelyeket nem jelentettek be, lehetséges hogy az USA nem értett egyet az egyoldalú török-katari lépésekkel vagy mert a két ország vezetése megijedt egy orosz válaszcsapástól az Orosz Légierőnek a szíriai háborúba történt beavatkozását követően.

Ennek a cenzúrának a példája, hogy egy szíriai MIG-21 vadászgépet lőttek le nagy valószínűséggel a “Dzsabhat Al-Nuszra” Al-Kaida frakció fegyveresei egy FN-6 kézi légvédelmi rakétával Hama tartományban 2013. március 12-én.

Ahogy korábban említettük, sokan féltek attól, hogy ilyen fejlett fegyvereket korlátlanul terjesztenek olyan dzsihádista csoportoknak, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok is terrorista szervezeteknek minősített.

2014. október 14-én az ISIS terrorszervezet egy FN-6 kézi légvédelmi rakéta indítót használt egy iraki MI-35 helikopter lelövésére, amely az USA támogatta terrorista ellenes hadműveletben vett részt Baidzsinál, Irak belsejében.

2016. november 30-án egy sokkal veszélyesebb helyzetre figyeltünk fel: egy FN-6 vállról indítható rakétát foglaltak le a hatóságok a libanoni Madzsdal Andzsarban, amikor a Libanoni Hadsereg lecsapott az “Abdullah Azzam Mozgalom” nevű vahhabita militán csoport központjára. Ezt a csoportot az USA kormány is terrorista szervezetnek tartja az Al-Kaidával meglévő kapcsolatai miatt. A rajtaütés célja Omar Hasszan Khrub letartóztatása volt, aki két terrorista támadás megszervezője volt, amelyek libanoni polgárok ellen irányuló robbantások voltak 2014. június 6-án Al-Tujunehben és 2014. június 23-án Dahr Al-Bajdarban.

Megértve a kézi légvédelmi rakéták szerepét a terrorcselekményekben, biztonsággal kijelenthető, hogy az “Abdullah Azzam Mozgalom” azt tervezte, hogy felhasználja ezt a rakétát egy támadásban Libanon területén, valószínűleg fontos személyeket szállító heilkopter ellen vagy egy polgári repülőgépe ellen, amelyik a Bejrúti Nemzetközi Repülőtérről száll fel.

Nagyon sok FN-6 rakéta van még Szíria térségében és Szíria területén, mint az ami az úgynevezett “Homszi Felszabadító Mozgalom” nevű vahhabita militáns csoport tagjainál tűnt fel Homsz tartomány északi részén. Az ilyen esetek tovább növelik a jövőbeli kockázatokat, hogy ezeket máshol is használni fogják.

Ami már bizonyossággá vált a fentebb állított információkból az, hogy az FN-6 kézi légvédelmi rakéták esete a tökéletes példája annak, hogy miért nem szabad dzsihádista “felkelő” csoportoknak ilyen fejlett hordozható fegyvereket átadni!

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑