Cadmus fordítás Cadmus
Energia

2016. 10. 14.

Földgázvezeték épülhet Izrael és Törökország között

2016. 10. 14.

Törökország között húzódó földgázvezeték építésének lehetőségéről tárgyalt Juvál Steinic, az izraeli energiaügyi tárca vezetője és török hivatali kollégája, Berat Albayrak csütörtökön Isztambulban – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Steinic, aki a 23. Energia Világkongresszusra érkezett Isztambulba, hat év után az első izraeli politikus, aki miniszteri tisztségben látogat Törökországba.
Steinic a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kormányközi párbeszéd kialakítását szorgalmazta a projekt megvalósíthatóságának vizsgálatára.
A tervek szerint a vezeték később Európába szállítaná tovább a földgázt – mondta Steinic, kiemelve: Tel-Aviv szívesen lát török cégeket is a tenger alatti gázmezők feltárásában és kitermelésében. Eddig mintegy 900 milliárd köbméter földgázt találtak, de a tudományos becslés alapján még 2200 milliárd köbméter van a földben, és ez sokkal több, mint amennyire szükségük van – tette hozzá.
A felek arról is egyeztettek, hogy Ankara miként tudná biztosítani a Gázai övezet villamosenergia-ellátását, amely az izraeli légicsapások következtében súlyos kárt szenvedett. Steinic úgy fogalmazott, hogy Izrael üdvözli a térségben lakó palesztinok életszínvonalának növelésére irányuló török lépéseket.

torok-izrael-gaz-vezetek

Törökország hagyományosan Izrael egyik legszorosabb szövetségese volt a Közel-Keleten, de a két ország viszonya 2010 májusában megromlott, amikor egy török hajó megpróbált segélyt juttatni a Gázai övezetbe, és fel akarta hívni a nemzetközi közvélemény figyelmét az izraeli blokád hatásaira. A flottát az izraeli haditengerészet feltartóztatta. Az incidensben tíz, palesztinokat támogató aktivista meghalt, huszonnyolcan megsebesültek.
A két ország kapcsolatainak rendezéséről szóló megállapodást június végén Feridun Sinirlioglu török külügyi államtitkár Ankarában, Dore Gold, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója pedig Tel-Avivban írta alá.
A viszony normalizálására tett erőfeszítéseket leginkább a 2006 júniusa óta a Hamász palesztin mozgalom által ellenőrzött Gázai övezettel szemben fenntartott izraeli blokád kérdése hátráltatta. A korlátozás azóta sem szűnt meg teljesen, csak enyhült Törökország számára.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑