Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2021. 08. 05.

Folyamatos terrorban élik életüket az észak-iraki jazidik

2021. 08. 05.

Hét éve történt, hogy az észak-iraki Szindzsár településen és környékén egyetlen nap alatt több, mint háromezer jazidit végeztek ki az Iszlám Állam harcosai. Családokat mészároltak le, gyermekeket toboroztak be soraikba, több mint hétezer embert hurcoltak rabszolgaságba, és közel félmillióan kényszerültek menekültlétbe. A Szindzsárhoz közeli Hardan falu túlélőiben a mai napig élénken élnek az átélt borzalmak. Most a Free Yezidi Foundation által szervezett online konferencián meséltek közülük többen a szörnyűségekről. A nemzetközi eseményen többek között Azbej Tristan, a magyar kormány üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára is felszólalt.

Az eseményen a Magyar Nemzet által publikált beszámoló szerint az egyik túlélő elmondta, hogy a térségben ez idáig már több, mint hetven tömegsírt tártak fel a mészárlások óta.

„Mi csak biztonságot és elfogadást szerettünk volna a hazánkban, de az Iszlám Állam tagjai elvittek mindent és mindenkit, akit csak tudtak. A fiatal fiúkat besorozták katonának”

– írta le könnyek között a történteket a Hardan faluban lezajlott mészárlás túlélője. Hozzátette, hogy még a mai napig is egy újabb népirtástól tart.

Szakértők úgy vélik, bár a jazidik ellen végrehajtott tömegmészárlást az Iszlám Állam terrorszervezet követte el, a borzalmas eseményeket kiváltó okok – amilyen a diszkrimináció és a gyűlölet – a mai napig jelen vannak Irakban.

A megoldás az otthonaikba való visszatérés lenne

A jazidiket a magyar kormány is támogatja a Hungary Helps (Magyarország segít) programon keresztül. Többek között a program támogatásával épülhetett fel az a pékség a khankei menekülttáborban, amely megélhetést, szakképzést és ezáltal jövőt biztosít az ott élő jazidiknak, derül ki az Azbej Tristan Facebookon közzétett bejegyzéséből. Az államtitkár egy, a jazidi menekültek számára létesített, észak-iraki menekülttáborokban is látogatást tett, illetve Khanke városában is járt, ahol mintegy tizennégyezer jazidi éli életét fehér sátrakban, immáron hetedik éve.

A teljes írást itt olvashatják el.

Vasarnap.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑