Cadmus fordítás Cadmus
Ciprus

2016. 12. 02.

Folytatódnak a Ciprus újraegyesítéséről szóló tárgyalások

2016. 12. 02.

Az etnikailag megosztott Ciprus vezetői megegyeztek abban, hogy folytatják a tárgyalásokat a sziget újraegyesítése érdekében – közölte az ENSZ pénteken.

straight.comA döntéssel véget ért az a csaknem két hete tartó kötélhúzás, amely miatt sokan attól tartottak, hogy füstbe mennek az elmúlt 19 hónap erőfeszítései.

Az ENSZ pénteki közleményében azt írta, hogy Nikosz Anasztasziadisz, a görög ciprióták elnöke és Mustafa Akinci, a szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője a következő hónapban Genfben találkozik a több évtizedre visszanyúló ciprusi konfliktus legkényesebb kérdéseinek megoldása érdekében. A vezetők a tervek szerint január 9-étől kezdődően négy napon át folytatnak megbeszéléseket, amelyek egyik kritikus pontja az, hogy melyik fél mekkora területet tart majd ellenőrzése alatt egy jövendőbeli föderációban.

Az újraegyesítési egyezmény aláírását követően egy ideig Görögország, Törökország és Ciprus egykori gyarmattartója, Nagy-Britannia szavatolja majd a biztonságot a szigeten.

A megbeszélések kezdetéig a terepre küldött ENSZ-tárgyalók segítik a felek közeledését a vitatott kérdésekben. A görög és a török ciprióták vezetője szükség esetén január 9. előtt is találkozik csak egymással.

Törökország 1974-ben megszállta Ciprus északi részét, miután egy Athén által támogatott csoport puccsot hajtott végre III. Makariosz ciprusi elnök ellen azzal a céllal, hogy Görögországhoz csatolja a szigetet. Azóta Ciprus északi részén egy kizárólag Törökország által elismert bábállam működik. Ankara több mint 35 ezer katonát állomásoztat a térségben.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑