Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 02. 24.

Folytatódott a nemzetközi konferencia Palesztina helyzetéről

2017. 02. 24.

Az iráni fővárosban folytatódik a palesztin ügy támogatására rendezett nemzetközi fórum több száz külföldi vendég, köztük palesztin vezetők és muszlim nemzetek magas rangú tisztviselőinek részvételével.

Az évente megrendezésre kerülő eseménynek, mely a palesztin intifáda (felkelés) támogatására rendezett nemzetközi konferencia, az idei mottója: “Együtt Palesztina támogatásáért.”

l80 országból mintegy 700 külföldi vendég, valamint palesztin párti szervezetek képviselői vesznek részt a nemzetközi fórumon, ahol a felszólalók közt elsőként Sadeq Amoli Larijani, az iráni igazságszolgáltatás vezetője is beszédet mondott, mely során az izraeli megszállással szembeni ellenállás fontosságát hangsúlyozta.

Azt mondta, ha a muszlimok és mindazok, akik az elnyomás ellen harcolnak, “a Nyugattól, különösen az Egyesült Államoktól várják a palesztin ügy megsegítését, tévednek. Ez soha nem fog bekövetkezni.”

Az egyetlen út a palesztinok felszabadítására, amely eléri a célját “az Istenbe vetett bizalom és a folyamatos ellenállás”, tette hozzá a bírói testület vezetője.

Szintén az elsők között szólalt fel Salim Al-Jabouri, az iraki parlament elnöke, aki megerősítette Palesztina izraeli elnyomás alól való felszabadításának támogatását Bagdad részéről a palesztin nép jogainak támogatásával együtt.l

Hozzátette, hogy minden muszlim országnak segítenie kell Palesztinának lábra állni, hogy egy erős állammá váljon, továbbá élesen bírálta Izraelt, amiért nem tartja be a vonatkozó ENSZ-határozatokat.

Delegáltak a palesztin intifáda (felkelés) támogatására rendezett 6. nemzetközi konferencián Teheránban, 2017. február 21-én – khamenei.ir

A nemzetközi fórumon Hassan Rouhani iráni elnök mellett még számos vezető nemzetközi tisztviselők tartott napirend szerinti beszédeket.

A keddi konferenciát Ali Larijani, a Madzslesz elnökének rövid köszöntője nyitotta meg, aki ma is kitért az izraeli rezsim megnövekedett aktivitására, amivel Irán ellen akarja hangolni a környező országokat.l

A csúcstalálkozót hivatalosan Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője nyitotta meg tegnapi beszédével, melynek vezérfonala a palesztin ellenállás egységes támogatásának mielőbbi megteremtése volt, és ebben a palesztin ügyet a muzulmán világ és minden szabadságkereső első számú prioritásának nevezte.l

Az intifáda rámutat a jelenlegi ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi al-Quds palesztin területén végrehajtott 1967-es izraeli megszállás elleni nagyarányú palesztin tiltakozásokra.

Delegációk a palesztin intifáda (felkelés) támogatására rendezett 6. nemzetközi konferencián Teheránban, 2017. február 21-én – khamenei.ir

Az első intifáda 1987 és 1993 között zajlott, a második pedig a 2000-es években. Összesen 6.200 palesztin halt meg az első két palesztin felkelés során.

A harmadik felkelést Izrael 2015 augusztusában bevezetett intézkedése robbantotta ki, mikor a megszállt al-Quds régi városrészén található al-Aksza mecsetnél erőszakos rajtaütésekkel korlátozta a palesztin hívők belépését a mecset területére. Az izraeli erőszak eddig legalább 280 palesztin életét követelte.

Az al-Aksza mecsetnél bevezett korlátozás csak gyújtópontja volt az eseményeknek, hiszen az elmúlt években drámaian megnőtt a palesztin tulajdonban lévő épületek lerombolásának aránya, valamint a lakosság megfélemlítését szolgáló razziák száma.

A palesztin ingatlanok lerombolásának növekedését riasztónak tartják diplomaták és emberi jogi csoportok, mivel Tel-Aviv tartósan sérti a nemzetközi jogot. A lebontott épületek közé házak mellett iskolák és más középületek is tartoznak.

A palesztinok szerint Izrael megpróbálja megváltoztatni al-Quds demográfiai összetételét az illegális telepek felépítésével és a történelmi helyszínek lerombolásával, valamint a helyi palesztin lakosság kiutasításával, így júdaizálva a területeiket és megsértve a status quo-t.

Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője (középen) a palesztin intifáda (felkelés) támogatására rendezett 6. nemzetközi konferencián Teheránban, 2017. február 21-én – khamenei.ir

Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője azt mondta, hogy az izraeli rezsim által folytatott súlyos elnyomására tekintettel a harmadik intifáda, az előző kettőhöz hasonlóan, “egy nagyon fontos fejezetet nyit meg” az ellenállás történelmében.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑