Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Kaukázus

2018. 04. 18.

Forradalmat hirdetettek, napok óta tüntetnek az örmények

2018. 04. 18.

Tüntetők tiltakoztak Örményországban az ellen, hogy a parlament kormányfővé válassza Szerzs Szergszjan nemrég leköszönt elnököt. A politikus hatalmon maradása ellen szervezett megmozdulások már napok óta tartanak. A fővárosban kormányellenes tüntetők csaptak össze a hatóságokkal. Már 80 embert őrizetbe vettek.

Kiverte a biztosítékot az örmény ellenzéknél Szerzs Szergszjan kormányfővé jelölése. A tiltakozó megmozdulások péntek óta tartanak. A demonstrálók szombaton behatoltak a közszolgálati rádió épületébe, ahol egy órára leállt az adás.

Hétfőn több ezer tüntető próbált meg áttörni a rendőrségi kordonon, hogy eljusson a parlamenthez. A hatóságok könnygázt, illetve füst- és villanógránátokat vetettek be ellenük. 46 ember megsérült, köztük 6 rendőr.

Örményországban 2015-ben népszavazáson hagytak jóvá egy alkotmánymódosítást, amely a fél-elnöki rendszert parlamentáris köztársasággá változtatja. Az új rendszerben az elnök jogköre már csak szimbolikus. A 2008-ban államfővé választott, majd 2013-ban újraválasztott Szergszjan idén márciusig tagadta, hogy miniszterelnök akar lenni. 2007 és 2008 között egyébként már betöltötte a kormányfői tisztséget.

A tüntetések vezetője békés ellenállást hirdetett, felszólítva a demonstrálókat, hogy ülősztrájkkal bénítsák meg az állami intézményeket. A rendőrség szabálytalannak nevezte a tüntetéseket. Felszólította a szervezőket, hogy fejezzék be a tiltakozást. Több demonstrálót letartóztattak. Kedden több kormányzati épületet blokád alá vettek a demonstrálók, sajtójelentések szerint a legfőbb ügyészség, a külügyminisztérium, diaszpóraügyi tárca, valamint az adóhivatal épületét is lezárták.

Az AFP-nek nyilatkozó jereváni tüntetők egyebek közt azzal vádolták meg az új miniszterelnököt, hogy örökre hatalomban akar maradni. Egy egyetemista fiatal nő pedig azt mondta: Szergszján tíz éves elnöksége alatt semmi jót nem láttak, ő és a generációja határozottan elítéli a volt elnököt és kormányát.

Kedden kormányfővé választotta az örmény parlament Szerzs Szergszján volt elnököt. Az új kormányfő a parlamenti voksolást követő beszédében felszólította az ellenzéket, hogy az utcákról térjen vissza a parlamentbe – írta a TASZSZ orosz hírügynökség. Szergszján közölte, hogy a kormányépületek blokád alá helyezését nem lehet békés megmozdulásnak nevezni. “A törvény oldalán kell állnotok” – szólt a tüntetőkhöz a miniszterelnök.

Örményországban a folyamatban lévő alkotmányreform értelmében az eddigi elnöki rendszerről parlamentáris rendszerre térnek át, így a valódi hatalom a kormányfő kezében összpontosul majd.

ATV

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑