Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 11. 18.

Francia elnök: Nem Assad az ellenség, hanem az ISIS

2015. 11. 18.

Francois Hollande elnök a Párizst ért terrorcselekmények után azt mondta Franciaországnak az ISIS a legnagyobb ellensége nem a szíriai elnök Bashar al-Assad.

„Szíriában politikai megoldásra törekszünk, ami nem Bashar al -Assad. A mi ellenségünk Szíriában az ISIS,” – mondta a francia elnök egy vészhelyzeti parlamenti gyűlésen. Mindazonáltal Franciaország megerősíti a részvételét a koalícióban tette hozzá Hollande.

„Franciaország növelni fogja a beavatkozásait Szíriában… Folytatni fogjuk, a támadásokat az elkövetkezendő hetekben, a terroristák ellen sokkal erősebben kell fellépni.

Hollande felszólította a francia országgyűlést, hogy szavazzák meg az egész nemzetre kiható vészállapotot 3 hónappal meghosszabbító törvényjavaslatát.

„Úgy döntöttem, hogy bevezetem a vészhelyzetnek három hónappal való meghosszabbítását az új fenyegetések lehetőségét nem kizárva és arra kérem, az országgyűlést szavazza meg azt.” -Hollande arra kérte a francia törvényhozókat, hogy még a hétvége előtt fogadják el s alkalmazzák az új törvényt.

A francia elnök annak is hangot adott, hogy 5000 munkahelyet szeretne teremteni a bűnüldözési szervek terén és még ezer munkahelyet a határvédelemnél, hogy ezzel is az ország biztonságát megerősítse. Hollande bejelentte: kész tárgyalni az orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal és az USA elnökével Barack Obamával a terror-elhárítási intézkedések megtárgyalására. Hollande, aki a G20 találkozót kihagyta Törökországban a Párizsba történt terrorista cselekmények miatt, kijelentette, hogy kész elutazni Moszkvába és Washingtonba a közös terror elleni fellépés érdekében.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑