Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2018. 06. 29.

Francia hatóság tudtával finanszírozta az Iszlám Államot a Lafarge

2018. 06. 29.

Emberiesség elleni bűntettben bűnrészességgel, a terrorizmus finanszírozásával és alkalmazottai életének kockáztatásával is megvádolta a párizsi ügyészség a Lafarge svájci-francia építőipari vállalatot.

A Lafarge ellen, amely 2015-ben egyesült a svájci Holcimmel, Franciaországban márciusban eljárás indult terrorizmus finanszírozásának gyanújával, miután kiderült, a cégcsoport egyezséget kötött egyes fegyveres csoportokkal Szíriában, hogy fenntarthassa ottani tevékenységét. A cementgyártó helyi leányvállalata többek között az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel állapodott meg 2013-ban.

A gyanú szerint a cég szíriai leányvállalata, a Lafarge Cement Syria 2011 és 2015 szeptembere között mintegy 13 millió eurót utalt szíriai fegyvereseknek azért, hogy jalabiyai gyára tovább működhessen.

Az összeget adó formájában fizették ki a milicistáknak a dolgozók és az áru szabad áramlásának biztosítására. Valószínűleg a terrorszervezet közvetlenül is vásárolt cementet a vállalattól.

A gyanú szerint a Lafarge pedig olajat vett a d zsihadistáktól, megsértve ezzel az Európai Unió embargóját.

A vámügyőrség vizsgálata megállapította, hogy a Lafarge francia vezetősége jóváhagyta a dzsihadista csoportok finanszírozását, és azt hamis számlákkal fedezték.

A Lafarge-csoport közleményében azt írja: mélyen sajnálja, ami történt, és elismerte, hogy szíriai gyárának felügyeleti rendszere “nem tette lehetővé, hogy azonosítsák a gondokat.”

Az elmúlt hónapokban a vállalat nyolc vezetője ellen indult eljárás, köztük Bruno Lafont ellen, aki 2007 és 2015 között vezette a cégcsoportot. Ő mindeddig tagadta, hogy tudott a kenőpénzekről.

Tanúvallomások szerint a Lafarge a francia hatóságok engedélyével döntött úgy, hogy a dzsihadisták előretörését követően is folytatja tevékenységét Szíriában. Frédéric Jolibois gyárigazgató kihallgatásán azt állította, hogy folyamatos kapcsolatban állt a francia külügyminisztériummal és a titkosszolgálatokkal.

Orientalista.hu – Zenobia, MTI, Euronews

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑