Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 02. 16.

Francia hírszerző tisztek haltak meg egy robbantásos merényletben Rakkában

2019. 02. 16.

Az orosz Sputnik News hírügynökség jelentette, hogy a francia hadsereg hírszerző tisztjei haltak meg abban a robbantásos merényletben, melyet a főhadiszállásuk ellen követtek el Rakka városában.
A merényletet egy motorkerékpáros követte el a Rakka és Haszaka közötti út melletti cukorgyárnál, melyet a francia hírszerzés főhadiszállásként használ.
A robbanás erősségét jelzi, hogy a támadás után azonnal riadókészültséget rendeltek el a még térségben tartózkodó amerikai csapatoknál. Az áldozatokon kívül számos francia tiszt megsebesült.
A helyi média beszámolója szerint egy másik robbanás is történt a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egyik főhadiszállásánál Raqqa város nyugati részén, melyben az SDF több biztonsági embere is meghalt.
Az esemény előzménye az volt, hogy kedden több száz helyi lakos Rakkában és Deir Ezzorban az utcára vonult és tüntetett az idegen katonai jelenlét ellen. Főleg az amerikai és francia jelenlét ellen. A tüntetők az amerikaiakat és a franciákat az ország belügyeibe való beavatkozással vádolták.
A szíriai lakosok a törökök jelenléte ellen is tiltakoztak és követelték, hogy a Szíriai Arab Hadsereg csapatai legyenek jelen Rakkában és Deir Ezzorban.
A helyi lakosokat az amerikaiak által okozott pusztítás is felháborította, ugyanis az amerikai légierő bombázásai nagyon sok civil áldozatot követeltek az utóbbi pár évben. E mellett tíz hidat romboltak le az Eufrátesz folyón és e mellett utakat és iskolákat is megsemmisítettek.
A tiltakozások viszont az után kezdődtek miután az amerikai csapatok lezárták az utat a Nemzetközi Vöröskereszt segélyt szállító konvojai előtt az Eufrátesz folyótól keletre.
Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑