Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2019. 01. 29.

Franciaország még mindig gazdaságilag megszállva tartja korábbi gyarmatait

2019. 01. 29.

Franciaország tizennégy afrikai országban nyomtat pénzt, amellyel „megakadályozza ezen afrikai országok fejlődését, és hozzájárul a menekültek útnak indulásához, akik aztán vagy életüket veszítik a Földközi-tengeren vagy az olaszországi partokra érkeznek” – nyilatkozta a múlt héten az olasz lapoknak Luigi Di Maio olasz miniszterelnök helyettes.

Az Öt csillag mozgalom vezetője nem először hibáztatja a migrációs válságért Franciaországot, szavai miatt pár napja be is kérették Párizsban az olasz nagykövetet, Di Maio azonban továbbra is egyfajta gyarmatosítással vádolja a franciákat.

Az olasz miniszterelnök szavai túlzásnak tűnnek, ám azt, hogy az egykori afrikai gyarmatok továbbra is függnek Franciaországtól, a hivatalos francia politika is többször elismerte. Jacques Chirac korábbi francia államfő például 2008-ban azt mondta, hogy

„őszintén el kellene ismerni, hogy a francia bankokban lévő pénz nagy része pontosan az afrikai kontinens kizsákmányolásából származik”.

Nehéz a kilépés az egykori anyaország árnyékából

Támadható, sőt, ízekre is szedhető a kijelentés, de a lényegét tekintve több mint igaz. Di Maio valójában telibe talált, amikor azt mondta, a nyolc nyugat- és hat közép-afrikai országot Franciaország csellel egyfajta új gyarmatként becsatornázott, és az „afrikai frankjával” folyamatosan nyomást gyakorol rájuk. Ezeknek az államoknak mindenben alá kell vetniük magukat Franciaországnak: nem adhatnak el semmit engedély nélkül és előjogot kell biztosítaniuk a francia vállalatoknak – fejtette ki Szomráky Béla Olaszország-szakértő a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorban.

Hozzátette: Macron hiába mondta, hogy kiléphet, akinek nem tetszenek a feltételek – ez nem egyszerű.

Ráadásul Franciaország katonai támaszpontokat is telepített ezekbe az országokba – reagált Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, nemzetközi jogász.

Kifejtette: titkos szerződéseket is köthetett a korábbi gyarmatokkal. Ha léteznek ilyenek, azok a rendfenntartással kacsolatosak, azaz ha Franciaország vagy valamely francia vállalat érdekei sérültek, akkor Párizs „kivette a részét a rend helyreállításából”.

Az a nyolc vezető viszont, amelyik nem akart csatlakozni, rövid időn belül elhunyt

– jegyezte meg Tóth.

Összehasonlítva a két korábbi nagy gyarmattartót, a franciákat és a briteket, „mintha Franciaország keményebben fogná a korábbi gyarmatait”. A franciáknál érezhető az egyenlőtlenség, a britek viszont – ha néha csak látszólag is – törekednek arra, hogy a nemzetközösség tagjai ne érezzék a rekolonizálós törekvéseket – mondta.

Franciaország még mindig sakkban tartja korábbi gyarmatait?

Ezek az országok a valutatartalékaik 65 plusz 20 százalékát különféle címeken a Francia Nemzeti Bankban, vagy annak Afrikába kihelyezett fiókjaiban kell tartaniuk, és csak a fennmaradó 15 százalék felhasználásáról dönthetnek szabadon.

„Ha ennél többet akarnak felhasználni, akkor a saját pénzükből kell kölcsönt felvenniük” – hangsúlyozta az Olaszország-szakértő.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy Di Maio számára miért most jött el a legmegfelelőbb pillanat a vádaskodásra, Szomráky Béla azt felelte, hogy pár hónapja még az olasz vezetők sem biztos, hogy ismerték a francia-afrikai hátteret, az utóbbi időben viszont üzengetések formájában elharapózott a két ország diplomáciai kapcsolata, és az olasz politikusok most látták elérkezettnek a pillanatot, hogy „odaszúrják” a francia-afrikai kapcsolatokat.

„Macron európai értékekről beszél, de miféle érték az, ha szegény sorsú nemzetek sorát 18-19. századi stílusban kizsákmányolják?” – hangoztatta.

Franciaországnak erős a befolyása az unión belül, és sokáig a legfontosabb alapítónak számított. A németek befolyásának erősödésével azonban visszaszorult a jelentősége, de ezt ma sem szabad alábecsülni. Az Európai Unió Afrika-politikájára a mai napig a franciáknak van a legerősebb ráhatása – mutatott rá Tóth Norbert.

Hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni a többi gyarmattartó országot sem, kiemelve Belgium Kongóban a 19. és a 20. század fordulóján végzett népirtását. „A belgáknak van a legtöbb takargatnivalójuk” – szögezte le, hozzátéve: „A Benelux-államokat és a franciákat szent tehenekként könyvelik el az európai integrációban, holott vannak olyan történelmi bűneik – például a gyarmatosítás –, melyek hatásai a jelenben is érzékelhetők”.

A migránsok a szegénység elől menekülnek Európa felé

Tóth elmondta: a brit gyarmatbirodalom megszűnése – bár voltak konfliktusok – a brit korona bölcsességének is az eredménye, a francia eset viszont jóval több konfliktust eredményezett. Ez arra is visszavezethető, hogy Franciaország mindig centralizált állam volt, és ez látható a megyéknél is, például Korzika esetében.

A britek pont emiatt voltak stabilabb és sikeresebb gyarmattartók, mivel nagyobb önállóságot engedtek a mai nemzetközösség országainak – tette hozzá.

A probléma inkább abban lehet, hogy Franciaország a gyarmatok függetlenné válását merő formalitásnak tekintette. Eljátszatták velük a választásokat, de valójában továbbra is gyarmati sorban akarták tartani őket – jegyezte meg Szomráky. Hozzátette: az 1958-as guineai választások előestéjén De Gaulle francia miniszterelnök az elnöknek azt ígérte, következményei lesznek a függetlenség megszavazásának.

A Száhel-övezet, ahol a migráció a legtöbb problémát okozza, korábbi francia érdekszféra. Az itteni országok produkálják a legtöbb illegális bevándorlót Európa számára. Ha hagyták volna ezeket az államokat a saját lábukra állni és valódi segítséget nyújtottak volna nekik, akkor lehet, hogy nem alakul ki a mai migrációs nyomás – mondta Tóth Norbert.

Ugyanakkor a francia állam továbbra is törvényesen sarcolja és fosztogatja ezeket az államokat, mélyszegénységben tartva azokat, valamint hozzájárulva a migráció elindításához

– reagált Szomráky.

Hirado.hu, Kossuth Rádió

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑