Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2015. 11. 17.

Franciaországi muszlim közösség tart a megbélyegzéstől

2015. 11. 17.

A pénteki párizsi terrortámadás után a francia muszlimok félnek az atrocitásoktól.

Nehéz megbecsülni a muszlimok számát Franciaországban, hiszen 150 éve nem vezetnek vallás szerinti statisztikát. Viszont a katolikusok után az iszlám egyháznak van a legtöbb intézménye az országban.

A származás szerint vezetett adatok alapján kb. 5-6 millió muszlim él a nyugat-európai államban, egyesek nyolc milliós közösségről beszélnek.

A francia muszlimok többségi észak-afrikai arab államoktól érkezett bevándorlók leszármazottja, de a török és afrikai származású muszlimok is fél-fél milliós közösséget alkotnak. Az iszlámra áttért franciák száma megközelíti a hetvenezret.

A muszlimok felmenőinek a többsége a második világháború után a francia gyarmatokról érkezett, többségük egyszerű munkásember volt. Az évtizedek óta Franciaországban élő muszlimok többségi integrálódott a társadalomba, viszont a másod harmad generációs fiatalság körében igén népszerűen lettek a szélsőséges eszmék, az „elgettosódás” révén még fogékonyabbak lettek a radikális vahabita és szalafita ideológiákra.

Nagyon sok városban köztük Lyonban katonákat és rendőröket vezényletek ki a mecsetek és a muszlimok lakta negyedekbe, mert a hatóságok információi szerint önbíráskodás és atrocitás veszélyezteti a francia társadalmat.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑