Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 10. 12.

Független Kurdisztán vagy Iszlám Állam, Törörkország két tűz között

2014. 10. 12.

Az Iszlám Állam fegyveresei továbbra is támadják a török határ közelében fekvő, a zömmel kurdok lakta Kobani városát. Közben nehézfegyverzetet, többek között amerikai gyártmányút vetnek be. Kurd hírforrások kemény harcokról adnak hírt. Az USA vezette nemzetközi koalíció légicsapásokat mér az iszlámistákra. Szakértők azonban beismerik, hogy ez nem elegendő.

Ugyanakkor a törökországi kurdok fajtestvéreik megsegítésére sietnek a határ túlsó oldaláról, de a török hatóságok nem engedik őket át a határon. A helyi kurd közösség tiltakozik Ankara tétlensége ellen, amely megszilárdította a határvonalat, de nem avatkozik be a helyzet alakulásába.

Vagyim Makarenko független katonai elemző, a Kurdistan.ru honlap főszerkesztője ezzel kapcsolatban elmondta:
– Szerintem a török hatóságok gyakorlatilag meg akarják semmisíteni a kurd önállóság fészkét az Iszlám Állam révén. Meggyőződésem, hogy Ankara most egyszerre több feladatot próbál megoldani: megsemmisíteni a szíriai kurd autonómiát, harcolni al-Aszad rendszere és csak ezek után az Iszlám Állam ellen. Napjainkban a valós helyzet úgy alakul, hogy ha a kurdok Kobaniban nem állnak helyt önállóan, senki sem fog segítségükre sietni. Ha Törökország segíteni kívánt volna a kurdoknak, akkor ezt már megtette volna.

Ankara valóban nehéz helyzetbe került. Egyrészt, ha iszlámisták elfoglalják Kobanit, ez óhatatlanul a radikális erők aktivizálódását váltja ki a kurdisztáni mozgalomban és keresztülhúzza a kurd probléma rendezésére vonatkozó számításokat. Másrészt, a beavatkozásra rendkívül élesen reagálna Damaszkusz, Moszkva és több más ország is. Azonkívül maguk a szíriai kurdok is ellenzik a közvetlen beavatkozást. Vezérük, a Demokrata Szövetség Párt (PYD) vezetője, Szalih Muszlim az Oroszország Hangjának adott exkluzív interjújában kijelentette, hogy agressziónak tekintené a külföldi erők katonai beavatkozását Szíriában a terrorizmus elleni harc ürügyén.

– Törökország bármilyen hasonló beavatkozása Szíriával, szülőföldünkkel szembeni agresszió lenne. Ez számunkra elfogadhatatlan. Amennyiben Ankara valóban szeretné, hogy Kobani kitartson, akkor megnyithatná a határátkelőhelyeket, hogy eljuthasson hozzánk a humanitárius és katonai-műszaki segély. Magunk is megoldhatjuk a problémát, csak lássanak el bennünket fegyverrel. Most a megsemmisítés fenyegeti a szíriai kurdokat. Kénytelenek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt bevetve ellenállni.

Némely szakértők szerint nem az iszlámisták, hanem elsősorban al-Aszad rendszere, aztán pedig a függetlenség és saját államiság utáni kurd vágyak jelentik Törökország reális célpontját Szíriában. Tekintettel erre, Ankara belátható jövőben aligha áll el ellentmondásos politikájától, amelyik lehetővé teszi számára az időhúzást annak reményében, hogy kivárhatja a kedvező pillanatot saját érdekeinek érvényesítése számára.

Oroszország Hangja Szergej Duz

orientalista.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑