Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2022. 08. 26.

Gazdasági együttműködésről szóló egyezményt írt alá Irán és Mali

2022. 08. 26.

Az afrikai országból történt francia csapatkivonások után néhány napon belül Maliba utazott Hossein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter. Több napos afrikai körútjának első állomása Mali volt.

Az iráni diplomata Abdoulaye Diop mali külügyminiszterrel folytatott megbeszélést és ennek eredményeként a két ország gazdasági együttműködésről szóló szerződést írt alá.

Irán különböző technológiák megosztásával segítheti az afrikai országot, valamint egy millió iráni gyártmányú Covid vakcinát ajándékoztak Mali számára. Az iráni külügyminiszter az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Irán szeretné kiterjeszteni kereskedelmi tevékenységét az afrikai országokra is.

Hossein Amir-Abdollahian megbeszélést folytatott Assimi Goitával, a mali ideiglenes kormány elnökével akinek elmondta, hogy Irán a kereskedelmi együttműködésen kívül a hadiipar területén is együttműködne Malival.

A Maliban történt puccs után az ország új vezetői eltávolodtak a nyugati országoktól és távozásra szólították fel a náluk állomásozó NATO, elsősorban francia erőket. A távozó nyugati csapatok helyére orosz katonai tanácsadókat hívtak az orszában és jelentős katonai támogatást kaptak Oroszországtól.

Az afrikai országokból kiszoruló nyugati államok szerepét egyre inkább Oroszország, Kína és Irán veszi át.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑