Cadmus fordítás Cadmus
Internet sejkség

2015. 03. 06.

Gondolatok Abdel Rahman sejktől (1.rész)

2015. 03. 06.

A hit nemzetsége

Sokan vitatkoznak a hit nemzeti, vagy nemzetközi voltán. Ha ebben a formában vetődik fel a kérdés, akkor a hit emberi dimenzióba kerül, mert csak emberek közt léteznek a fenti fogalmak.

A hitnek mindenképpen kell nemzeti jelleget adni, mert ezzel válik érthetővé, fogyaszthatóvá. Azonban a hit fő iránya felül kell, hogy kerekedjen a nemzetiségi kérdéseken, mert a hit lelkekkel foglalkozik, melyeknek nincs nemzetisége. Ha meghalunk, nem lesz magyar mennyország, vagy cigány mennyország, vagy arab mennyország. Ott mennyország lesz. Már akinek…

A klónok ülnek és bámulnak.

A diktatúrákat ugyan elmarasztalhatjuk emberi jogok szempontjából, de ezek rendezett erők, melyeket nehéz szétzilálni és külső akaratot rábírni…Ezért ezeket el kellet tűntetni…A demokráciák mai formája ezzel szemben a káosz, melyben minden manipulálható…A demokráciák felett állnak a demokratúrák, melyek a pénzvilág távirányító eszközeivel vezérlik a folyamatokat…Ugyanakkor a demokratúrák a káoszalkotási folyamathoz pedig a klónok számára érthető, egyébként ép ésszel érthetetlen magyarázatokkal szolgálnak.

Nézzük a térképet és a terjedés irányát: Afganisztán, Irak, Szíria és most Törökország…A káosz nő. A demokratúrák híznak, a demokráciák hülyülnek.. Csak a saját belső felszínes bajaikra koncentrálnak. A klónokat pedig valóság helyett valóságshow-kkal etetik. Nem veszik észre, hogy a káosz itt kopogtat a szomszédban? Nem veszik észre, hogy olyan biztonsági kockázatot mutató csoportokkal barátkoznak, akik a káoszt tovább tudják terjeszteni?

A klónok ülnek és bámulnak..

A kultúra a kulcs

A kulcs sok mindenhez a kultúra. A kulturális szint egy bizonyos fokán válnak érthetővé fogalmak és válik lehetővé az a fajta kommunikáció, ahol a felek értik egymást.

Valaha az Iszlám azért tudott világrészeket meghódítani, mert erős kulturális és tudományos pillérekre épített. Aki nem járt Toledóban, vagy Bagdadban, nem tekinthette magát a fejlett világ részének.

Ma ez egy kicsit másképp fest. Az iszlám mai állapotát a muzulmán régiók gazdasági devalválása okozta. Ahol szegénység van, ott kultúrára nincs pénz, az iskolázottság színvonala esik, sőt gyakran iskola sincs, csak Korán olvasás. Ez pedig önmagában nem tudomány. A Korán akkor válik csodává, ha fogalmait a világot értő és azon tevékenykedő agyakba ültetik. Egy sivatagba kihelyezett MRI készülék sem képes csodára az azt kezelő orvosok és kiszolgáló személyzet nélkül.

A kultúra szétbombázása azonban nem csak az Iszlám világot sújtja. Ez arra utal, hogy a radikalizálódás és polarizáció sok területen várható. Ez így üzlet, így logikus, hiszen csak konfliktusok csak ezzel érhetők el. Ezért kell megvédeni iskoláinkat, visszakapcsolni a tudomány és kultúra vérkeringésébe településeinket, egyébiránt sohasem lesz elérhető közelségben a megbékélés etnikumok, vallások, felfogások közt.

Orientalista.hu – Mihálffy Balázs

Megosztom:

,
Back to Top ↑