Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2015. 09. 26.

Görög kerítés

2015. 09. 26.

Építsünk védvonalat Görögországban és egyezkedjünk a törökökkel.

Görögország. Mindenki tanúja volt a görög pénzügyi válságnak, EU szívatásainak, IMF ottani szerepvállalásának. Ki gondolja, hogy egy ilyen helyzetben Görögország nem fogja használni a menekült kártyát? Az nem úgy van, hogy csak odaküldünk véderőket, stb. Hova? A 16 ezer km őszhosszúságú szigetek köré? És a görögök ezt nézik? Görögországot alkukkal lehet meggyőzni, melyek pénzügyi tárgyalásokhoz kötöttek az EU, vagy az azt átívelő pénzvilág szintjén. Ha ezek sikeresek, ne féljünk, a görögöknek lesz eszközük az áradat megfékezésére.

Törökország. Az elmúlt évtizedekben az EU folyamatosan gátolta csatlakozásukat az EU rendszeréhez, szintén szívatta őket. Még azt véli-e valaki, hogy most Törökország nem dörzsöli a tenyerét? Ráadásul egy olyan időszakban, amikor Erdogánnak sikereket kell produkálnia? A török színváltás bármikor elérhető, de oda már nem elég az erőtlen EU. Törökország nyakig benne van az USA-Izrael-Szaúd Arábia koordinációs rendszerben, így érintett a szíriai és iszlám állam kérdésében. Ráadásul érdekelt a válság fenntartásában, eszkalálásában. A másik oldalon pedig összekacsint Iránnal és Putyinnal. Hogyne kacsintana, amikor gáz és olajterminál akar lenni az EU felé? Ha mindezt összepakoljuk, akkor se lesz ebből két héten belül török megoldás. Erdogán csak most kezdi összeállítani a listát, amit egy megoldáshoz kérni fog.

Oroszország. Putyin tudja, hogy az idő neki dolgozik. Kezdi visszanyerni erejét Szíriában és várja a telet, amikor több gázra lesz szükség Európában, amit addigra ellepnek a migránsok. Arról az EU-ról szólok, ami eddig Putyint szívatta az ukránok felheccelésével, támogatásával. Vár és nézi, hogy kerül egyre jobb pozícióba.

Az USA-t nem is részletezem. Egyértelmű, hogy USA egy világhatalmi játszmában Putyinnal szemben mit akar Európában: vazallust, klónokat, TTIP rendszerbe illeszkedett, általa vezérelt fizetőket. Aki rosszfiú, könnyen elsodorja az ár, vagy ütközőzónába kerül. Ma nem időszerű az USA-tól azt várni, hogy könnyes szemekkel rohanjon megmenteni. Majd jön, ha elérkezettnek látja az időt.

Egy ilyen helyzetben csípi az ember szemét az, ha keresztény Európa védelméről, az iszlám támadásáról hallok. Tudom, sikeres agymosáson, népbutításon, tudatmódosításon ment át a nép, de ezt már ne vegye be! Az, aki ebben a helyzetben erre élezi ki a menekültekkel összefüggő problémákat, az a fentieken túl magára borít még egy problémahalmazt, amit ha okos kikerülhetne, és ha még okosabb, támogatóként használhatna.

Orientalista.hu – Mihálffy Balázs

Megosztom:

,
Back to Top ↑