Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 10. 09.

Gyászszertartást bombázott a szaúdi légierő – több százan meghaltak (videó)

2016. 10. 09.

Több száz ember vesztette életét vagy sebesült meg szombaton a húszi erők kezén lévő jemeni fővárosban, Szanaában, amikor a szaúdi vezetésű koalíció légicsapása egy gyásszertartást ért egy helyi temetkezési csarnokban – közölte a Saba jemeni hírügynökség.

Abd Al-Salam al-Madanira, a szanaai  kormány egészségügyi miniszterhelyettese közölte a sajtó munkatársaival, hogy  a légitámadásnak áldozatainak száma  még ismeretlen de több százan veszteték életüket a szaúdi légicsapásokban.

A gyásszertartást a jemeni kormány belügyminszterének Jalal Al-Ruvaishan apjának Sejk Ali Al-Ruvaishan emlékére tartották. Az eseményen részt vettek magas rangú politikai és katonai vezetők is.

Biztosra mentek a szaúdiak

A Szaúdi Légierő három légicsapást mért a gyászszertartás helyszínére, ami annak a jele, hogy a támadás szándékos és előre megtervetett volt.

Az első két légicsapás  a csarnok közelét érte, mire a gyászolók egy része kimenekültek az épületből.

Szemtanúk a Hszinhua kínai hírügynökségnek arról számoltak be, hogy egy harmadik bomba az épületet találta el, ahol még mindig több százan voltak.

A belügyminiszter apájnak gyászszertartásán több tucat magasrangú katonai vezető és politikus is megjelent. Egyes jelentések szerint a nemzeti erők egyik vezetője Ali Abdallah Saleh volt államfő is a teremben volt a légicsapás idején. A légicsapás célja a jemeni tisztikar és politikai vezetés likvidálása volt, akik 2 évvel ezelőtt elűzték a hatalomból a Szaúd-Arábiához hű Mansour Al-Hadi volt jemeni elököt.

jemen-elszenesedett-testu

Egyre több elszenesedett holtest kerül elő amiket lehetetlen azonosítani. Helyi források szerint legalább 160-at számoltam eddig, de többen is vannak a gyászcsarnok törmeléke alatt.

A bombázások helyszínéről gomolygó füstöt több kilométernyire is lehetett látni. A halottak és a sebesültek száma meghaladta a hétszázat.

A légicsapást több vallási és politikai vezető is mélyen elítélte. Irán, Irak és a Hezbollah főtitkára is népírtásnak nevezte a szaúdi támadást.

Az Egyesült Államok aki a fegyveres csoportok elleni szíriai légitamádsok ellen rendszeresen felemeli hangját, most csak a sajnálatát fejeztki.

Az ENSZ összesítése szerint a harcokban 10 ezer ember halt meg, 35 ezren megsebesültek és legalább 3 millióan hagyták el otthonukat. A világszervezet szerint a fegyveres viszály humanitárius válságba sodorta az országot.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑