Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 08. 28.

Gyerekgyilkos terroristákat támogat a török hadsereg

2016. 08. 28.

A török hadsereg támogatta Harakat Nur Al-Din Al-Zinki terrorszervezet közlése szerint fegyvereseik a török harckocsik támogatásával szombaton megközelítették a Dzsarablusztól északnyugatra fekvő Jusszef Beik falut, és elfoglalták a kurd vezetésű erőktől. A csoport állítása szerint több kurd fegyverest foglyul ejtett.

A palesztin gyerek lefejezéséről elhíresült török támogatottságú terrorszervezet török tankok segítségével átlépték a szír-török határt és megtámadták az Egyyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erőket.

Helyi források szerint ez az első összecsapás, amióta a török harckocsik szerdán szíriai területre léptek. Szerinte a harckocsikkal összecsapó fegyveresek a kurdokkal szövetséges arabok és türkmének.

Török katonai vezetők szerint egy török katona meghalt, három társa megsebesült, amikor rakétákat lőttek ki a török harckocsik ellen a Népvédelmi Erők (YPG) kurd milícia kezén lévő területről Dzsarablusz térségben.

Két török F-16 típusú harci gép közben az Iszlám Állam (IÁ) terrorcsoport hat szíriai állását, illetve az Egyesült Államok támogatta YPG állásait támadta – közölték török biztonsági források. Előzőleg szombaton török harci gépek az egyik SDF-fel szövetséges csoport állásait támadta a szerdán a dzsihadistáktól visszafoglalt észak-szíriai Dzsarablusz közelében.

„Török gépek bombázták állásainkat szombat reggel Dzserablúsztól délre és el-Amarne faluban, ahol polgári lakosok élnek” – közölte a dzserablúszi Katonai Tanács közleményében. A csoport szerint ”ezzel az agresszióval a konfliktus új szakasza kezdődik a térségben„.

A török hadsereg által indított Eufráteszi Pajzs hadművelet, amelynek célja, hogy elűzzék az IÁ fegyvereseit a térségből, és megakadályozzák a kurd milíciák előrenyomulását, tovább bonyolítja az amúgy is komplikált szíriai helyzetet. Az autonómiapárti kurdok többsége alkotta Szíriai Demokratikus Erők 2015 októberében léptek szövetségre az aleppói, rakkai és el-haszekei arab fegyveresekkel.

A Washington által támogatott szövetség több települést – így az észak-szíriai Manbídzst – foglalt vissza az Iszlám Államtól, amivel kiváltotta a kurd milíciákat terroristáknak tekintő Ankara aggodalmát.

Vélemény 

Úgy tűnik a törökök hosszú távra akarnak berendezkedni a Dzsarabulusz határátkelő körüli zónában. Az ISIS elleni harc ürügyén a szíriai kurdok ellen kezdtek háborúba. Az FSA csoportok (pl.: Fajlakk Al-Sham terrorszervezet), az újrafazonírozott szíriai Al-Kaida frakció, a Dzsabhat Fateh Al-Sham (ex-Nuszra Front) mind-mind a segédcsapatuk ebben a piszkos játszmában. A “mérsékelt felkelők” most a kurd Népi Védelmi Bizottságok és kevés számú szövetségesük kezében lévő falvakat támadják Ajn Al-Badah és Mazalah közelében.

Oda jutottunk, hogy a törökök által támogatott “mérsékelt felkelők” (értsd: vahhabita terroristák: FSA, Fateh Al-Sham etc.) és a névleg az USA által támogatott “Szíriai Demokratikus Erők” (valójában a kurd YPG) egymás ellen harcolnak, nem az ISIS/Daesh terrorszervezet ellen. Egy pillanat… Hová tűnt az ISIS???

Néhány órával a török hadsereg páncélosainak megérkezése előtt feltűnően gyorsan leléptek Dzsarabuluszból. Hogyan? Hová? Ki tudja. Lehet, hogy könnyebb volt nekik néhány óra alatt kiborotválkozni, torzonborz hajat levágni, fekete zászlókat elégetni és kitűzni a zöld-fehér-fekete FSA  lobogót a három piros csillaggal. Most pedig az alatt menetelve, a török harckocsik mellett lőni szíriai kurdok állásait az Euphratesz-folyótól nyugatra.

A nagyhatalmi egyezkedés során már lehet, hogy mindezt előre megírták. A szabad világ nagy-nagy koalíciójának “ISIS/Daesh” elleni harca pedig továbbra is PR-duma. Hiszen néhány kis és nagy országnak a fő ellenség még mindig Irán, Szíria, a libanoni ellenállás és Oroszország. Ehhez pedig továbbra is jól jön az ISIS horda.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Zenobia ( MTI, almasdarnews, South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑