Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 09. 22.

GYORSHÍR: Az izraeli légierő a damaszkuszi repülőtér ellen intézett támadást

2017. 09. 22.

Ma reggel az izraeli légierő támadást hajtott végre a damaszkuszi nemzetközi repülőtér ellen, mely kizárólag civil utasforgalmat bonyolít le.

A Szíriai Honvédelmi Minisztérim tájékoztatása szerint a Szíriai légelhárítás észlelte az izraeli repülőgépek behatolását az ország légterébe és S-200-as rakétákkal válaszcsapásokat mért a támadókra.

Az első jelentések szerint egy izraeli repülőgépet sikeresen lelőttek a szírek.

A támadás következményeként a repülőtéren tűz ütött ki, a helyszínre a fővárosi tűzoltóság egységei érkeztek ki az oltási munkálatok elvégzésére.

A helyi források szerint az anyagi kár jelentéktelen és egyelőre áldozatokról sem érkezett hír.

Izrael az elmúlt 7 évben, mióta a szíriai konfliktus tart, több mint százszor mért légitámadást a közel-keleti ország ellen, ezek tényét maga Benjamin Netanyahu is elismerte egy korábbi nyilatkozatában, melyről be is számoltunk.

További érdekesség, hogy a cionista állam rendszerint akkor támadja a szír erőket, amikor azok eredményeket érnek el az iszlamista fegyveresek ellen.

A Szíriai Arab Hadsereg a csütörtöki nap folyamán a „halálháromszögnek” nevezett sivatagos területet szinte teljesen felszabadította, likvidálva a Hama tartományban harcoló összes ISIS-terroristát. Rakka tartományban is sikeresek voltak a kormányerők: felszabadítottak egy újabb települést és körbezárták al-Mayadeen városát, mely egyenlőre az iszlám állam kezén van.

A damaszkuszi repülőtér egyébként egyre több belföldi járatát indítja újra. Pár nappal ezelőtt már Deir Ezzor város katonai repterén is leszállt az első civil utasszállító gép.

Mindeközben több európai légitársaság (köztük több német és svéd) is jelezte a damaszkuszi vezetésnek, hogy feloldanák az embargót és visszaállítanák a Damaszkuszba tartó járataikat. Ezzel kapcsolatban a szír közlekedési miniszter is kiadott egy nyilatkozatot tavasszal, melyet szintén leközöltünk.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑