Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 03. 07.

Háború, olaj, radikalizmus – Csapdában a keleti keresztények

2017. 03. 07.

Marc Fromager francia szerző közel-keleti témájú könyvének bemutatóján jártunk, amit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem II. János Pál pápáról elnevezett dísztermében mutattak be.

A Kairosz kiadó által megjelentetett hiánypótló mű bemutatóján megjelent Soltész Miklós szociálispolitikáért felelős államtitkár (EMMI) és Franciaország Budapestre akkreditált nagykövete is.

Mezei Károly a Kairosz kiadó vezetője bevezetőjében méltatta Marc Fromager személyét, aki az üldözött keresztények megsegítésére létrehozott pápai szervezet vezetője.

Mint mondta a kiadót a hitélet, a teológia és a politika témakörét érintő művek kiadására hozták létre a szép, az igaz és a való terjesztésére.

Mivel minden hitéért megölt 10 emberből kilenc keresztény ezért egyértelműnek tartja, hogy foglalkoznak a kérdéssel. Soltész Miklós államtitkár minisztériuma tette lehetővé ennek a fontos és megrázó könyvnek a megjelentetését. Az államtitkár méltatásában kiemelte a könyv fontos témáját és a keresztények egymás közti szolidaritásának fontosságát. Erről és a közel-keleti keresztények szenvedéséről a balliberális média szívesen megfeledkezik sajnos tette hozzá. „Jézus szenvedett értünk és most mi szenvedünk érte” idézi a közel-keleti keresztényeket, vajon kik a felelősek a több millió ember elűzéséért és a migrációs hullámért? tette fel a kérdést az államtitkár. Mindenki levonhatja a következtetéseket, hogy ki mennyire felelős – a politikai korrektségen kívül is. Mert az eseményeknek kézzel fogható előzményei és következményei vannak. Megvédtük Európát és a magyarokat. Erbilben (Irak) iskola újjáépítését támogattuk, Szíriában és Egyiptomban keresztény közösségeket segítünk, Törökországban egy menekülttábor víztisztításában vettek részt szakembereink. Sajnos elkényelmesedett és ellaposodott Nyugaton a kereszténység – mondta

A könyv választ ad ezekre a geopolitikai kérdésekre mondta.

Győrfi Károly (a Keresztényüldözés a XXI. században című könyv szerzője) kezdte előadását, aki történelmi visszatekintéssel beszélt a mű bemutatásánál. Beszélt a keresztények szenvedését kiváltó iraki és szíriai háborúról, az olajról, mint tényezőről és az „arab tavaszról”, ami az iszlám radikalizmus felkorbácsolása miatt jéghideg telet hozott a közel-keleti keresztényeknek. Kifejtette, hogy az egész térség káoszát létrehozó nagyhatalmak semmit sem tudnak – igaz egyesek nem is akarnak tenni a keresztényekért.

Ezek az események alkotják a könyv csapásirányát. A szerző joggal félti hazáját és Nyugat-Európát az iszlám dominanciájától. Megkerülhetetlen az EU keresztényellenes politikája és a keresztény egyházak felelőssége Nyugat-Európa elkereszténytelenedésében.

 „Az Úr nem hagyja el övéit” bízik Szíria és Irak keresztényeinek megmaradásában.

Reményét az Istenhitre, a Biblia tanulmányozására és a reményt adó üzenetekre alapozza.

Fromager a szerző vette át a szót, aki örömét fejezte ki, hogy itt lehet.

A kiadó bátorságát dicsérte a borítóval. A dzsihadisták ugyanis Jézus Krisztus és a Szent Szűz szemére vetik magukat, mert nem bírják a tekintetüket.

Az üldözött keresztények minden napja olyan, mint Nagypéntek.

A geopolitika, ami a válságot okozta – fejtette ki, nem olyan, mint a teológia. Szigorúan a tények alapján egyszerűbb az összefüggéseket meglátni. Bár az EU és a nemzetközi média szerint a magyarok nagyon rosszul tették a határok lezárását, Európában mégis sokan vannak, akik megértik a magyar álláspontot. Ha Franciaországon vonult volna át a lakosság 10 százalékát kitevő migráns tömeg – biztos nem viselték volna ilyen nyugalommal.

A migránsok többsége nem szíriai volt, tehát nem a bombázások elől menekültek el.

A vízbefúlt kisfiú családja már 4 éve Törökországban élt. A geopolitikai helyzet eredménye az állandó háború, Szíriában nem a szíriaiak ölik egymást, mert a felkelők többsége külföldi zsoldos. A helyi hatalmak és a nyugatiak pénzzel és fegyverrel avatkoztak be. Szaúd-Arábia Iránt akarja meggyengíteni, Katar a gázát szeretné Európába juttatni.

Erdogan arról álmodik, hogy Törökország nagy szultánja lesz és távlati célja a kurd állam létrehozásának megakadályozása és Moszul elcsatolása Iraktól.

Az USA és Izrael törekvése egy „új Közel-Kelet” létrehozása volt. Már 10 évvel ezelőtt tervezték egy olyan „állam” létrehozását Szíria felén és Irak harmadán, olyan területeken, melyeket most foglalnak vissza az Iszlám Államtól. Nyugat-Európa államai kettős alávetésben vannak az USÁ-nak és a térségbeli hatalmaknak. A fegyverkereskedelem, az államadósság-vásárlás és a befektetés köti össze őket, a „mérsékeltek” védelme mellett. Ahogy az oroszok mondják: mérsékelt lázadókra mérsékelt bombákat! Az iszlám válságban van a radikalizálódás, a modernitás, a globalizáció és a kereszténység vonzása miatt. A szaúdi radikálisok az egész Földet „vahabizálni” akarják.

Elnyomva például a helyi változatokat Boszniában, Indonéziában és Marokkóban. A keresztény hitre való áttérésről számos tanúságtétel van, de erről pontos számokat nem ismerünk, mert az iszlám halállal bünteti az áttérést. A közel-keleti országok közül Irakban 14 év alatt tizedére csökkent a keresztények száma, Szíriában 6 év alatt a felére. Ezek a keresztények megdöbbentő tanúságot adtak a hitükről. Elmentek és mindenüket elvesztették.

Önök közelebb vannak a Közel-Kelethez mégis kevesebb muzulmánjuk van, akik nem radikalizálódnak. Szent Lajos már 750 évvel ezelőtt védelmébe vette a közel-keleti keresztényeket – tanuljunk példájából – zárta előadását Fromager.

Kérdésre kifejtette, hogy Oroszország megmentette Szíriát tiszteletben tartva szövetségese kérését. Úgy véli, e-nélkül Szíria ma már nem lenne.

Franciaország elárulta térségbeli szövetségeseit, ezért tekintélye megszűnt, Oroszországé viszont emelkedett a térségben- tegyük hozzá szavait a francia nagykövet nem halhatta, mert már elment a frankofon filmfesztivált megnyitni az Urániában.

Orientalista.hu – Nagy András

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑