Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2018. 09. 12.

Háborús bűncselekmény: Az Egyesült Államok fehér foszfort vetett be Szíriában

2018. 09. 12.

Az amerikai légierő gépei fehér foszfor bombákat dobtak le egy, a Deir Ezzor tartományban található faluban. A hírt Vladimir Savchenko, a Szíriában működő Orosz Egyeztető Központ vezetője erősítette meg az ITAR-TASS orosz hírügynökségnek.

,,2018 szeptember 8-án két amerikai F-15-ös vadászgép légicsapást hajtott végre Hajin nevű település ellen, melynek során fehér foszfort vetettek be. A légicsapás jelentős tüzeket okozott és aggasztó hírek érkeznek a károkról és az áldozatokról.,, – közölte az orosz hírügynökség

Az orosz hírügynökség megjegyezte, hogy az ilyen jellegű fegyverek használatát, beleértve a sárga foszfort is tiltja a Genfi Egyezmény 1949-es kiegészítése. Tavaly júniusban a Human Rights Watch (HRW) nevű szervezet már figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok már akkor az Iszlám állam nevű terrorszervezet elleni harcra hivatkozva fehér foszforral töltött eszközöket telepített Irakba és Szíriába. A szervezet szerint bárhol is vetik be a fehér foszfort az jelentős és szörnyű károkat tud okozni, főleg az olyan sűrűn lakott városokban mint például Raqqa, vagy Moszul.

A fehér foszfor a bőrrel érintkezve másod és harmadosztályú égési sérüléseket okoz. Az égéskor keletkező gáz belélegzése pedig a légzőszervek súlyos károsodásához és azonnali halálhoz is vezethet.

Azonban úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok nem tekinti magára nézve kötelezőnek a Genfi Egyezményt. Reméljük akkor se fog erre az egyezményre hivatkozni amikor saját állampolgárait éri bármilyen ilyen jellegű jogsértés vagy háborús bűncselekmény. A fehér foszfor civilek elleni bevetése ugyanis háborús bűncselekmény, amiért egy tisztességes világban az amerikai politikai és katonai vezetőknek felelniük kellene. Azonban ez nem fog megtörténni. És akkor sem történt meg, amikor az amerikai kormány gazdája, Izrael vetett be hasonló fegyvereket a civilek ellen Gázában 2009-ben, 2010-ben és több alkalommal, amikor is az ott élő lakosok közül sokan elevenen égtek el a fehér foszfor bevetése során.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Forrás: Press TV

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑