Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 06. 28.

Háborús bűncselekmények vádjával feljelentették Erdogant

2016. 06. 28.

Háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt feljelentést tett hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök és más török tisztségviselők ellen két hamburgi ügyvéd.

A több mint 200 oldalas dokumentumot politikusok, emberi jogi harcosok, ügyvédek és ismert személyiségek nevében nyújtották be a berlini szövetségi ügyészségnek. A feljelentés írói mindenekelőtt a kurdok lakta délkelet-törökországi területeken, elsősorban Cizre városában zajlott katonai műveletekre hivatkozva támadják Erdogant, továbbá Ahmet Davutoglu volt török kormányfőt és számos más török politikust, valamint katonai és rendőrségi illetékeseket.

A dokumentum szerint a tavaly szeptemberben kihirdetett szükségállapot idején 21 civilt öltek meg a mintegy 100 ezer lakosú Cizrében, továbbá legalább 178-an vesztették életüket a decembertől márciusig érvényben lévő kijárási tilalom idején. Emberi jogi szervezetek korábbi közlése szerint a török katonai beavatkozással Cizrében olyan pusztítást végeztek, mint amilyen a polgárháború sújtotta szomszédos Szíria városaiban tapasztalható.

Erkölcsi kötelességből tették a feljelentést

A két hamburgi ügyvéd, Britta Eder és Petra Dervishaj elmondta: megbízóik erkölcsi kötelességüknek érezték, hogy a nemzetközi jog nyújtotta lehetőségekkel élve büntetőeljárást kezdeményezzenek Németországban a Törökországban rendszeresen előfordult háborús bűncselekmények miatt.

A török haderő 2015 decembere óta hajt végre átfogó hadműveleteket a kurd kisebbség autonómiájáért fegyveres felkelést folytató szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet lázadói ellen az ország délkeleti részén. Az összecsapásokban tavaly július óta a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg, és a PKK mintegy 7600 felkelőjét „tették ártalmatlanná” Törökország határain belül, valamint Irakban, ahol a lázadók főhadiszállása található. Az 1984 óta tartó török–kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket. A konfliktus tavaly júliusban – két és fél évi fegyverszünet után – robbant ki újra.

Erdogan a közelmúltban többször hangoztatta: a katonai beavatkozással pontot akar tenni a fegyveres felkelés végére.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑