Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 06. 06.

Háborús bűnöket követett el az Egyesült Államok Rakkánál

2018. 06. 06.

Romokban van a szíriai Rakka városa az Amnesty International nemzetközi jogvádő szervezet szerint: a jelentés azt állítja, 30 ezernél is több lövedéket lőtt ki az Egyesült Államok vezette koalíció a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet legfontosabb bázisára egy évvel ezelőtt indított offenzívában, megsértve a nemzetközi humanitárius törvényt, háborús bűnöket elkövetve.

“Nem látunk olyan hihető okot, ami miatt el kellene titkolniuk előlünk a légicsapások pontos helyszínét, a célpontokat, a robbanóanyagokat, amelyeket ledobtak. Amennyiben a szóban forgó légicsapások nem ütköztek nemzetközi törvénybe, ahogy ezt állítják, akkor nem látunk okot arra, hogy az információkat titkolni kéne. Alapos vizsgálatot követelünk”

– mondta Benjamin Walsby, az Amnesty International közel-keleti szakértője.

Az Aleppótól 160 kilométerre lévő északi város újjáépítése előreláthatóan hosszú évekbe telik majd.

“Le kell vonni a tanulságot. A legfiatalabb civil áldozat egy, a legidősebb 80 éves volt. Minden Rakkában kioltott élet kemény lecke, amit meg kell tanulnunk”

– fogalmazott Benjamin Walsby.

A szíriai Rakkát 2013-ban foglalta el a dzsihadista szervezet: a Washington által támogatott, a Kurd Népvédelmi Egységek tagjaiból és arab katonákból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) több hónap harc után, tavaly ősszel foglalták vissza.

Az amerikai hadsereg és az SDF azóta megszállás alatt tartja a várost és egész Észak-Szíriát.  Míg a szíriai kormány által felszabadított területeken azonnal megindult az újjáépítkezés, és a menekültek hazaszállítása, addig Észak-Szíria városai romokban állnak és teljes hírzárlatot rendeltek el.

Orientalista.hu – Zenobia Euronews nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑