Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 10. 14.

Háborús bűnös lehet a gyászszertartásra támadó Szaúd-Arábia

2016. 10. 14.

Szíria után Jemenben is beavatkozik „önvédelemből” az Egyesült Államok: az amerikai hadierő csapást mért három tengerparti rádiólokátorra Jemen húszi által ellenőrzött térségében, megtorolva ezzel a hadiflotta egyik rombolóját minap ért sikertelen támadásokat. A Human Rights Watch (HRW) háborús bűnök elkövetésével vádolja a gyászszertartást bombázó Szaúd-Arábiát.

Nyilvánvaló háborús bűnt követett el a húszi  ellen harcoló, szaúd-arábiai irányítás alatt álló arab koalíció azzal, hogy a múlt hét végén légi csapást mért egy gyászszertartás résztvevőire a jemeni fővárosban, Szanaában – közölte tegnap a Human Rights Watch.

A New York-i székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet a következtetését arra alapozta, hogy aránytalanul nagy a civil áldozatok száma, a támadás helyszínén talált lövedékek pedig amerikai gyártmányúak. A koalíció harci repülőgépei szombaton két hullámban mértek csapást egy temetkezési csarnokra, ahol épp gyászszertartást tartottak. A támadásban száznegyvenen meghaltak, legalább hatszázan megsebesültek.

A szertartást – amelyen a felkelők számos magas rangú katonája és biztonsági tisztje vett részt – Jalal Al-Al-Ruvaishannak, a húszi  ellenkormánya belügyminiszterének apja, Sejk Ali ar-Ruvaishán emlékére tartották. Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti igazgatója azt mondta, hogy nemzetközi vizsgálat szükséges a „rémtett” feltárására.

Amerikai tisztviselők tegnap azt közölték, hogy az amerikai haderő manőverező robotrepülőgépekkel csapást mért három tengerparti rádiólokátorra Jemen húszi által ellenőrzött térségében, megtorolva ezzel a hadiflotta egyik rombolóját minap ért sikertelen támadásokat. A Barack Obama amerikai elnök által jóváhagyott csapásokkal az Egyesült Államok először hajtott végre közvetlen katonai műveletet Jemenben a húszi által ellenőrzött célpontok ellen.

A Pentagon azt közölte, hogy az első értékelések szerint a célba vett rádiólokátorokat megsemmisítették. Korlátozott beavatkozásról van szó – hangsúlyozta a Pentagon –, csak azokat a radarállomásokat semmisítették meg, amelyek lehetővé tették, hogy a húszik ellenőrizte területről rakétákat lőjenek ki a U. S. S. Mason nevű rombolóra. A húszik ezzel szemben azt állítják, nem ők lőttek az amerikai hadihajóra, amelyet egyébként nem találtak el a rakéták.

Teherán tegnap két hadihajót vezényelt az Ádeni-öbölbe a kereskedelmi hajók védelmére egy iráni hírügynökség jelentése szerint, a Reuters brit hírügynökség azonban hozzátette, hogy a jemeni háborúban a húszikat támogató Irán ezzel megerősíti katonai jelenlétét a jemeni partok előtt.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑