Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2021. 02. 06.

Háborúval fenyegetik a tálibok a NATO erőit

2021. 02. 06.

Az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamista tálibok a háború újbóli kiéleződésével fenyegették meg az Egyesült Államokat, ha az amerikai és a NATO-erők nem vonulnak ki Afganisztánból a megállapodás szerint.

“Amennyiben a dohai megállapodást hatályon kívül helyezik, az nagy háborúhoz fog vezetni, amiért a felelősség egyértelműen Amerikáért” – fogalmazott a mozgalom pénteken hivatalos honlapján.

A tálibok így reagáltak arra az amerikai kétpárti szakértői csoportnak a jelentésére, amely felszólította Joe Biden új amerikai elnök kormányzatát, hogy halassza el az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból.

A Donald Trump előző amerikai elnök vezette kormányzat tavaly február végén korábban példátlan megállapodást írt alá a tálibokkal a katari fővárosban, Dohában.

Az egyezmény értelmében az Egyesült Államok bejelentette, hogy 14 hónapon belül fokozatosan kivonja csapatait az országból, a radikális iszlamista felkelők pedig elkötelezték magukat aziránt, hogy nem engednek teret terrorista tevékenységnek afgán földön, és tárgyalásokat kezdenek a kabuli kormánnyal a megbékélésről.

Az amerikai külügyminisztérium a múlt csütörtökön – Antony Blinken tárcavezető Asraf Gáni afgán elnök telefonbeszélgetésre hivatkozva – bejelentette, hogy az új amerikai kormányzat felülvizsgálja a tálibokkal 2020 februárjában kötött megállapodást.

Az amerikai kormány ugyanis tájékozódni kíván arról, hogy a tálibok mennyiben tettek eleget kötelezettségeiknek a többi között az erőszak mérséklése, a más terrorszervezetekkel való kapcsolatok beszüntetése és az afgán kormánnyal való lényegi tárgyalások tekintetében.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑