Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 08. 09.

Hadi helyzet a szíriai honvédő háborúról

2015. 08. 09.

Haditudósítás Idleb, Hama ,Homsz és Damaszkusz tartományokban zajló harcokról.

A Szíriai Arab Hadsereg visszaszerezte Al-Bahsa települést az Al-Ghaab-síkságon folytatott harcokban

Szombat reggel a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály 87. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel, az Páncélos Hadosztály 45. Ezredével és a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) milíciájával erőteljes támadást hatottak végre Al-Bahsa települést keleti részén, likvidálva 25 ellenséges Al-Kaida terroristát a Dzsaish Al-Fatah szövetség fegyveresei közül

Nem sokkal az ellenoffenzíva megindítása után Al-Bahsaban a Szíriai Fegyveres Erők képesek voltak kiszorítani a Harakat Ahrar Al-Sham és Al-Kaida (Dzsabhat Al-Nuszra) terroristákat – a Dzsaish Al-Fatah két legnagyobb frakciója) – ennek eredményeként teljesen visszafoglalták a Dzsizr Al-Shughur város felé vezető út mentén fekvő települést.

Észak-keletre Al-Bahsatól a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai együttműködve a 87. Dandárral és a Hegyi Oroszlánok Dandárral (Liwa Dzsabal Al-Aszud) folytatták az ellenoffenzívát Karkur városban, elfoglalva több pontot a Harakat Ahrar Al-Sham, Ansar Al-Sham és a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezetek megszállása alól.

A Dzsaish Al-Fatah terrorkoalíció sem maradt tétlen, azonban megtámadták Al-Zijarah települést, ahol megpróbálták áttörni a Szíriai Fegyveres Erők védelmi vonalait a keleti szárnyon.

Egy forrás a Szíriai Arab Fegyveres Erőktől közölte, hogy a vahabita fegyveresek képtelenek voltak beszivárogni a Hadsereg állásain keresztül Al-Zijarahnál; ennek eredményeként a Dzsasih Al-Fatah terrorista szövetség visszavonult keletnek Kvasztun irányába. A harcok vasárnap reggel kiújultak.

Idleb és Hama tartomány : A terrorszervezetek offenzívája során több pontot megszálltak; A Szíriai Arab Hadsereg ellentámadása megindult

A hét elején a Dzsaish Al-Fatah terrorkoalíció Törökországból átirányított fegyveresekkel megerősített kontingensei (Harakat Ahrar Al-Sham, Dzsabhat Al-Nuszra, Adzsnad Al-Sham, Dzsund Al-Aksza terrorszervezetek) összpontosított támadást indítottak az Al-Ghaab-síkság északi részén a Karkur és Frikka városok közötti térségben és megszálltak több fontos pontot és települést. A terrorszervezetek elfoglalták a Tal Hamki és Tal Awar magaslatokat, megszállták Zejzun, Új-Zejzun, Al-Mishik és Karkur településeket, valamint a Zejzuni hőerőművet. 48 órányi kedvezőtlen harcot követően az Al-Ghaab-síkság északi részén a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály 87. Dandára megerősítve az 1. Páncélos Hadosztály 45. Ezredével, a Nemzetvédelmi Erőkkel és a Tigris Alakulatokkal ellentámadást indítottak a hadászatilag fontos fekvésű Karkur és Al-Mishik településeken, visszafoglalva több területet az Al-Kaidához tartozó terrorszervezetektől.

A Szíriai Fegyveres Erők vissza tudták verni a Dzsaish Al-Fatah két legnagyobb csoportját, a Harakat Ahrar Al-Sham és a Szírián élősködő Al-Kaida terroristákat, a Dzsabhat Al-Nuszra fegyvereseit kiszorítva őket messzebbre az Al-Ghaab-síkságon, ennek eredményeként az említett vahabita terrorcsoportok arcvonalai szétszakadtak a Karkurban és az Al-Mishikben lévő fronton.

A Dzsaish Al-Fatah fegyvereseinek szétszóródását követően a Szíriai Fegyveres Erők képesek voltak ennek az előnyét kihasználni Al-Mishik város visszafoglalásakor; aminek visszavétele után benyomultak Karkur városába és visszafoglalták a nagyobb részét a Harakat Ahrar Al-Sham, a Dzsund Al-Aksza és az Adzsnad Al-Sham terrorszervezetekkel vívott heves harcot követően.

Nyugatra Karkurtól (Qarqur) a Szíriai Fegyveres Erők jelenleg szorítják ki a Harakat Ahrar Al-Sham és a Dzsabhat Al-Nuszra megszálló terroristáit Al-Buhsa, Szafszaafa és Fawru falvakból, azon vannak hogy megtisztítsák az elvesztett területeket az említett vahabita terrorcsoportoktól.

Szomorú hír még az Al-Ghaab-síkságon zajló hadműveletből, hogy Ali Al-Hadzsi ezredes úr (Ajn Al-Szuda, Tartusz tartomány) a Tigris Alakulatok főtisztje Karkur városban, a Tigrisek táborában hősi halált halt egy tiszt társával együtt, amikor aknavető gránát csapódott be a közelükben. Ali Al-Hadzsi ezredes és katonái mentették fel tavaly Aleppoban a Központi Börtön komplexumát a hosszú ellenséges blokád alól. Több magas rangú elismerés birtokosa volt. Egy katonai forrás szerint szülővárosában helyezték végső nyugalomra Tartusz tartományban.

A Szíriai Arab Hadsereg ellentámadást indított a megszállt történelmi keresztény város visszavételére; Folytatódik a Palmyra felszabadítására indult hadművelet

48 órával miután az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet megszállta Al-Karaitin (Al-Qaryatayn) várost a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 550. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erők (NDF) tartományi kontingensével és az Al-Baasz Zászlóaljakkal (Khataib Al-Baath) egy ellenoffenzívát indítottak, hogy visszavonulásra kényszerítsék a terrorista hordát ebből az M7 jelű országút menti térségből .

A Szíriai Fegyveres Erők csütörtök éjjel lendültek támadásba, amikor rohamot indítottak az ISIS által hirtelen megerődített állások ellen Al-Karaitin nyugati szektorában, visszavonulásra kényszerítve vahabita fegyvereseket a nyugati negyedből heves tűzharcok után amelyek péntek reggelig tartottak.

A péntek reggeli sikeres rohamuk ellenére a Szíriai Fegyveres Erők még nem foglalták vissza az egész várost a terroristáktól; azonban el fogják kezdeni áttörni az ISIS védelmi vonalát, hogy visszavegyék a szerda éjjel elveszett területet.

Al-Karaitin (Al-Qaryatayn) régi történelmi emlékei mellett harcászati fontossággal is bír a Szíriai Fegyveres Erők szempontjából, mert hozzáférést biztosít a Homsz és Palmyra közötti országúthoz.

Észak-keletre Al-Karaitintól az ISIS akciói ellenére a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára folytatta az ISIS terrorszervezet harcállásainak felszámolását Al-Abbaszijah körzetében Palmyra déli részén, likvidálva 15 ellenséges fegyverest és megsemmisítve három páncélozott járművet, amelyek 23 milliméteres légvédelmi gépágyúkkal voltak felszerelve.

Ezenkívül tűzharcokat jelentettek a Szíriai Fegyveres Erők és a megszálló ISIS terroristák között a Dzsazal-hegység peremén, Al-Hawariben, Dzsubb Al-Ahmadban, a palmyrai Autós Iskolánál és a Tijasz légi támaszpont védelmi övezettéből.

A Szíriai Fegyveres Erők és a Hezbollah elutasították az Ahrar Al-Sham terrorszervezet “békeajánlatát”; Al-Zabadani ostroma folytatódik

A Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály 63. Dandára és a Hezbollah visszautasította a vahabita terrorista szervezetek ajánlatát, mely szerint ha megengedik a fegyvereseknek a visszavonulást Al-Zabadani egykori üdülő városból a közeli Madajába akkor a harcosaik Idleb tartományban abbahagynák Al-Fua és Kafraja városok ostromát és szabad elvonulást engednének a polgári lakosságnak a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló területekre.

Az állítólagos ajánlatot egy libanoni és egy katari közvetítőn keresztül továbbították, akik összeköttetést akartak teremteni a szemben álló felek között annak érdekében, hogy valamilyen megegyezést érjenek el Al-Zabadaniban. A Hezbollah-t és a Szíriai Fegyveres Erőket nem érdekelte semmilyen megegyezés a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezettel.

Azon kívül, hogy a Szíriai Fegyveres Erők és a Hezbollah visszautasították a javaslatot az Al-Fuaban és a Kafrajaban élő polgári lakosság kiadott egy nyilatkozatot, amiben elutasítanak minden megegyezést a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezettel és annak szövetségeseivel, “Szabad Szíriai Hadsereggel” (FSA) és a Szírián élősködő Al-Kaida terroristákkal a Dzsabhat Al-Nuszrával. A továbbiakban közölték, teljesen elszánták magukat arra, hogy megvédik városukat minden megszálló ellenében.

Szerdán a Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah közös erői megrohamozták a Dzsabhat Al-Nuszra megmaradt állásait Al-Zabadani belvárosában, erőteljes csapást mérve a Zabadani bevásárló központjától északra magukat elbarikádozó ellenséges fegyveresekre.

A Dzsabhat Al-Nuszra és szövetségesei egy kicsiny területre szorultak vissza Al-Zabadani városán belül, amikor a Szíriai Fegyveres Erők és a Hezbollah folytatták a benyomulást az egykori üdülőváros “szívébe”, a városközpontba, kevés lehetőséget hagyva az ellenséges megszálló fegyvereseknek a “tárgyalásokra”.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews, SANA)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑