Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 02. 26.

Hadi helyzet Aleppo tartomány délkeleti területén

2016. 02. 26.

Csütörtökön a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai jelentősen előrehaladtak a Khanasszer-síkságon, elfoglalva egy várost, két falut és négy magaslatot az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet fegyvereseitől, folytatva az elvesztett területek visszaszerzését.

A Tigris Alakulatok és a szövetséges egységek Khanasszer felszabadításával kezdték a napot miután előző éjjel benyomultak a stratégiai településre, hogy végleg megtisztítsák csütörtök reggelre.

Khanasszert ellenőrizve a Tigris Alakulatok és szövetségeseik észak felé, a kis Al-Mughajrat falu felé fordították figyelmüket. Kemény összecsapást követően a Tigris Alakulatok és szövetségeseik teljesen ellenőrzésük alá vonták Al-Mughajratot és a három környező magaslatot, amelyek közvetlenül északra vannak a kis falutól Délkelet-Aleppoban. A Tigris Alakulatok ezt követően a nagyobb Talat Al-Bajda magaslatot foglalták el a kiemelten fontos fekvésű Al-Hawaz faluhoz vezető út mentén, ez az összecsapás nem tartott fél óránál tovább.

Eközben a Khanasszer-síkság északi részén a Tigris Alakulatok más alegységei a Liwa Al-Kudsz (Jeruzsálemi Dandár) és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) támogatásával teljesen ellenőrzésük alá vonták a startégiai fontosságú Shillalah Al-Kabira falut, likvidálva 15 ellenséges fegyverest és megsemmisítve három páncélozott gépjárművet, amelyek 14,5 milliméter űrméretű gépfegyverekkel voltak felszerelve.

Összefoglalva a nap eredményeit, a Tigris Alakulatok és a szövetséges egységek elérték Al-Hawaz és Shillalah Al-Szaghira falvakat, megszilárdítva állásaikat egy holnap reggeli újabb rohamhoz.

Jelenleg a Tigris Alakulatok arra törekednek, hogy megszüntessék az Al-Szafira-síkság és a Khanasszer síkság közötti “hézagot”; amint ez megvan akkor a Shejkh Hilal-Ithrija útszakaszra fognak összpontosítani, amely ott el van vágva.

A Szíriai Fegyveres Erők veszteségei 4 nap harc után: a Szíriai Arab Hadsereg 49 katonája (47. Ezred, Tigris Alakulatok, Köztársasági Gárda), a Nemzetvédelmi Erők és a Liwa Al-Kudsz 13 katonája, a Baasz Zászlóaljak (Khataib Al-Baath) 5 harcosa, a Szíriai Légvédelem 4 tisztje haltak hősi halált ütközetben.

Az ISIS terrorszervezet vesztesége megközelítőleg 130-150 fő.

Battle footage by the Military Media from Aleppo’s Southern countryside, showing Syrian Army targeting ISIS terrorists around Khanaser.Note the Domestically made Active Protection System designed to prevent line-of-sight guided anti-tank missiles from reaching the tanks. The system is a product of the Syrian Defense Industries, was around for quite sometime now; however, was not reviled until earlier this month. #SAA #Syrian_Arab_Army #Syria #الجيش_العربي_السوري Syrian Arab Army

Közzétette: Syrian Arab Army – 2016. február 24.

Nagy veszteséget könyvelt el az ISIS a Deir Ezzor Katonai Repülőtérnél

Kedden délután az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terroristái már a harmadik nagy offenzívájukat hajtották végre a stratégiai jelentőségű Deir Ezzor Katonai Repülőtér ellen, megtámadva a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalait ennek a hatalmas kiterjedésű, kelet-szíriai katonai létesítménynek a délkeleti oldalán.

Az ISIS terrorszervezet támadása több robbanóanyaggal megrakott gépjármű (VBIED) elindításával kezdődött, amelyeket öngyilkos merénylők vezettek. Az robbanószerkezetekkel felszerelt járművek az Al-Murrijah gazdaságoktól északra lévő őrtornyot vették célba, azonban egyik “járműbomba” sem érte el a célját, köszönhetően a katonai létesítmény körüli ellenőrző pontokat védelmező katonák éberségének (és az orosz irányított rakétáknak).

Az “autóbombás” támadási kísérletek után számos ISIS terrorista rohamozta meg a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalait az Al-Murrijah gazdságainál húzódó nyílt mező; ennek eredményeként a terrorista szervezet súlyos személyi veszteségeket szenvedett (attól, hogy valaki “szent harcosnak” képzeli magát a nagy kaliberű gépfegyverek lövedékei még ugyanúgy kilyukasztják, mint az egyszerű földi halandókat). Az itt támadó terroristák között halt meg: az Abu Szajjaf Al-Libi nevű terrorista vezér (líbiai állampolgár) és még sok külföldi fegyveres Irakból, Szaúd-Arábiából, Csecsenföldről és Kuvaitból.

A támadó terroristák több hullámban sem voltak képesek áttörni a Szíriai Fegyveres Erők védelmi vonalát Al-Murrijahban (egy romhalmazzá vált faluban, a légi támaszponttól délkeletre), az ISIS terrorszervezet központi vezetése végül visszarendelte a megmaradt harcosait azért, hogy elkerüljék a még nagyobb veszteségeket.

Miközbez az ISIS terrorszervezet a Szíriai Arab Hadseregnek a Deir Ezzor Katonai Repülőteret védő állásaival volt elfoglalva, az Orosz Légierő sok, a terroristák ellenőrzés alatt lévő, létesítményt rombolt le.

Az Orosz Légierő elsődleges célpontjai szerdán az Al-Szijjaszijeh-híd, a cukorgyár területe, a megszállt Abukamal, Al-Majadin és Ajjash települések voltak.

aleppo160225

A Tigris Alakulatok visszafoglalták a kiemelt jelentőségű Khanasszer települést az ISIS terroristáktól

Egy nappal azután, hogy az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) fegyveresei megszállták Észak-Szíriában Khanasszert, a Szíriai Arab Hadsereg “Tigris Alakulatai” és a szövetséges egységek helyreállították a biztonságot ezen a startégiai jelentőségű településen és sivatagos körzetében, miután kemény harcot vívtnak a terroristákkal.

A Szíriához hű palesztin ellenálló Jeruzsálemi Dandár (Liwa Al-Kudsz) sajtó összekötője szerint, a Szíriai Fegyveres Erők ma reggelre felszabadították Khanasszert, miután tegnap délután áttörték az ISIS terroristák védelmi vonalát a település déli szektorában.

A forrás a továbbiakban hozzátette, hogy ennek a csatának a kezdetétől a Szíriai Fegyveres Erők hősi halottainak száma 58 fő; közülük 31 katona a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály, 47. Ezredében szolgált, nyolcan a palesztin Liwa Al-Kudsz (Jeruzsálemi Dandár) harcosai, négyen a Baath Zászlóaljak (Khataib Al-Baath) harcosai voltak, 11 hősi halott katona a Tigris Alakulatokban és a Köztársasági Gárdában szolgált, valamint 4 katona a Szíriai Légvédelem mártírja.

Az ISIS veszteség adatai jelenleg pontosan nem ismertek; azonban valószínűleg sokkal nagyobbszámban vesztették el fegyvereseiket az Orosz Légierő 2 nap óta tartó bombázásaiban.

Khanasszer ma reggel történt visszafoglalásán kívül, a jelentések szerint a Tigris Alakulatok benyomultak Shillalah Al-Kabira faluba Khanasszer településtől északra, miután tegnap éjjel összecsaptak az ISIS terroristákkal.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑