Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 06. 27.

Hadi helyzet Dél-Szíriában- A Daraa városért vívott ütközet folytatódik

2015. 06. 27.

Már 36 óra múlt el mióta az FSA Déli Front és az Al-Kaida tagszervezet Nuszra Front megindította nagy kiterjedésű támadást Daraa tartomány hasonló nevű fővárosa és Khirbat Al-Ghazaleh település ellen; azonban eddig ez az offenzíva vegyes eredményekkel járt a vahabita terrorszervezetek részére Dél-Szíriában.

Péntek reggel jól kezdődött az FSA Déli Frontnak és a Nuszra Front  terrorszervezetnek, amikor be tudtak törni Itman településre, közvetlenül északra a tartományi fővárostól a Szíriai Arab Hadsereg 5. Páncélos Hadosztályával és a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) vívott heves harcok után.

Miközben a terrorszervezetek sikert értek el Itmanban a Daraa városért vívott csata másként alakult számukra. A Nuszra Front és a Déli Front terroristái megpróbálták átszakítani a Szíriai Fegyveres Erők arcvonalának védelmét az Al-Manshijah-kerületnél, de csupán súlyos veszteségeket szenvedtek és nem tettek szert területi nyereségre, mert a Szíriai Fegyveres Erők stabil védelme akadályt jelentett a nagy tömegben támadó vahabita fegyvereseknek.

Az Al-Manshijah-kerület sikeres védelmén kívül a Szíriai Arab Hadsereg képes volt visszafoglalni az Al-Bajtar gazdaságok teljes területét észak-nyugatra Daraa városától egy sikeres ellentámadást követően és kiszorította ebből a farmokkal teli térségből a vahabita terrorszervezetek fegyvereseit.

Daraa tartomány észak-keleti részén a Nuszra Front és a Dzsaish Al-Jarmuk terrorszervezetek megkíséreltek beszivárogni a kiemelt fontosságú Khirbat Al-Ghazaleh városába, a dél-keleti szektor elleni szétvert belépési kísérletüket követően. Ez a kísérletük újra kudarcot vallott, amikor a Szíriai Fegyveres Erők változatlanul tartották az állásaikat az ellenséges roham ereje ellenére

11667264_564614680347746_6093555443219973270_n

Daraa város hadiállapota

A “Déli Front” kudarcot vallott a Daraa város elleni támadása során

Csütörtök reggel a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevezetű vahabita terrorszervezet “54. dandára” az úgynevezett Déli Front részeként nagy kiterjedésű támadást indított a Szíriai Arab Hadsereg védelmi állásai ellen Daraa tartomány fővárosában és a stratégiai fekvésű Ghazaleh település ellen, amely közvetlenül délre fekszik az 5. Páncélos Hadosztály parancsnokságának otthont adó Izra várostól.

A Déli Front együttműködve a Szíriában működő  Al-Kaida terroristákkal, a Nuszra Front terrorszervezettel megtámadta a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalát Daraa város nyugati peremén, ahol kezdetben elért bizonyos eredményt a városi kórháznál és a Légierő Felderítés épületének közelében; azonban ez nagyon drága előretörés volt, mert a terroristák közül két tucatnál több fegyveres hullott el a városi kórház megszállásánál.

A városi kórháznál elért sikerük ellenére az FSA Déli Frontja és a Nuszra Front képtelen volt áttörni a Szíriai Fegyveres Erők védelmi állásait, amikor a Hadsereg heves tűzharcok után biztosította a város védelmi barikádjait Daraa Al-Balad és Al-Manashir körül.

Eközben Daraa észak-keleti részén a Déli Front és a Nuszra Front megkísérelte elvágni a Szíriai Fegyveres Erők Daraa tartományba vezető fő ellátási útvonalát a Damaszkuszt Daraa városával összekötő autópályán; azonban még egyszer, a Szíriai Fegyveres Erők képesek voltak visszaverni ezt a támadást is két órás tűzharc után a Karfa és Namer települések közötti terepszakaszon, amely a terrorista csoportok visszavonulását eredményezte.

Egy katonai forrás szerint Daraa városból, a tűzharcok tegnap este még zajlottak a Szíriai Fegyveres Erők és a megszálló vahabita fegyveresek között, de az összecsapások nagyobb részben csillapodtak az éj leszálltakor ebben a dél-szíriai tartományban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑