Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 08. 14.

Hadi helyzet Észak-Szíriában Manbedzs felszabadulása után

2016. 08. 14.

Az USA által támogatott “Szíriai Demokratikus Erők” (egy PR elnevezés a kurd Népi Védelmi Bizottságok -YPG- egységeire) teljesen felszabadították Manbedzs stratégiai városát Észak-Szíriában az ISIS terrorista szervezet uralma alól. Az ISIS terroristák fő védelmi állásai a város néhány központi részére összpontosultak, és valójában a “felszabadítás” a kurdok és az ISIS vezetői közötti megállapodás eredménye.

Száznál több ISIS terrorista felfegyverkezve és hadfelszerelésükkel Al-Ghadurah irányába visszavonultak a városból. Kurd források szerint a csoport kb. 500 túszt hurcolt el magával. Azonban más jelentések azt állították, ez az 500 fő döntött úgy, hogy távozik városból, mert nem akartak a kurd Demokratikus Unió Párt (a YPG politikai szárnya) uralma alá kerülni. Amennyiben ez igaz a kurd vezetésre komoly kihívás fog várni, hogy az ellenőrzése alatt megtartsa a várost.

Egy másik problémát jelentenek a Manbedzs feletti ellenőrzés fenntartására szánt személyi erőforrások. Az ISIS terrorszervezet itteni helyőrsége (kb. 1000 fegyveres) két hónapig képes volt rá, hogy visszaverje az USA által támogatott elfoglalási próbálkozásokat. A “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) a kurd YPG egységeiből, néhány arab csoportból, akik az USA-hoz hűek, és az Egyesült Államok Különleges Műveleti Erőiből állnak, valamint az USA vezette koalíció légi ereje támogatja. Mindazonáltal az SDF (különböző becslések szerint) megközelítőleg 600-tól 1100-ig terjedő számú harcosát veszítette el a város ostroma során. Ezzel szemben az ISIS terrorszervezet kb. 300-500 fegyveresét veszítette el a városban és más irányokból érkező 400-at az ostromzár felszámolására tett kísérletekben. Mindezek azt mutatják, hogy az USA-nak és a helyette harcolóknak ( úgynevezett “poxy”-knak) nagy problémái vannak a szárazföldön támadó hadműveletek végrehajtásakor, még kedvező körülmények között is. Ebben az esetben nagy kérdés, hogyan fogják megrohamozni Rakka városát (ami az USA által támogatott hadműveletek fő célja Szíriában). Lehetséges, hogy Washington egy újabb megállapodást köt az ISIS terrorszervezettel annak érdekében, hogy elérje a saját PR céljait.

Cpq1WJ6W8AQ41SP222

Az SDF minden problémája ellenére, Manbedzs egy nagyon fontos logisztikai átrakodó állomás volt, amely lehetővé tette a terrorszervezetnek, hogy erősítést kapjon, fegyvereket és olajat tudjon átcsempészni a szíriai-török államhatáron.

A felszabadítása egy fontos stratégiai lépés volt. Most a kurdok valószínűleg Al-Bab irányába próbálnak előrenyomulni, egy másik fontos észak-szíriai város felé. Annak ellenőrzésével a YPG számottevően kiterjeszthetné befolyását Észak-Szíriában. Az Erdogan-rezsim nagy valószínűséggel ellenezni fogja ezt a törekvést és támogatja majd a “mérsékelt ellenzéknek” nevezett vahhabita terroristák térnyerését a szíriai-török határvidéken.

A gond az, hogy az Obama-kormányzatnak erre nins szüksége. Arra van szüksége, hogy megmutassa, az USA az állam, amely “legyőzte az ISIS terrorszervezetet” és Al-Bab elfoglalása nem a cél, ami ezt lehetővé teszi.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑