Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 04. 06.

Hadi helyzet Szíriában – A hadsereg Dél-Szíria megtisztítására készül

2018. 04. 06.

A jelentések szerint a szíriai kormány harckocsikat és tüzérségi eszközöket telepített, hogy felkészüljön Dél-Szíria és a Golán-fennsík dzsihádista fegyveresek által megszállt részeinek visszafoglalására, közölte az izraeli média.

A Haaretz napilap arról panaszkodott, hogy a libanoni Hezbollah mozgalom egy goláni regionális vezetési pontot hozott létre, és azt állította, hogy Hezbollah tagok százai és még ezernyi helyi lakos, akik kapcsolatban állnak a mozgalommal, működnek már Dél-Szíriában.

Az izraeli vezetés a térséget megszálló dzsihádista csoportokat, még olyanokat is mint az ISIS terrorszervezethez tartozó “Khalid Ibn Al-Walid Hadsereg”, hasznos eszköznek tekinti a terveihez, hogy egy ütközőzónát hozzon létre segítségükkel az izraeli megszállás alatt lévő Golán-fennsík közelében. Így a szíriai állam bármilyen törekvése, ami ezeknek a militáns csoportoknak a felszámolására irányul, vagy akár ilyen erőfeszítésnek a lehetősége, állandó aggodalmakat okoznak Izraelnek.

Al-Jarmuk frontvonal

A Szíriai Arab Hadsereg, a Palesztin Felszabadítási Hadsereg és a Liwa Al-Kudsz (Jeruzsálemi Dandár) palesztin paramilitáris egység egy teljes körű hadműveletet készítenek elő az ISIS terrorszervezethez hű, megszálló vahhabita militáns csoportok ellen az Al-Jarmuk menekülttábor térségében, Damaszkusztól délre. Helyi jelentések szerint a körülbelül 2000 főnyi ottani ISIS-hű fegyveres komoly biztonsági kockázatot jelent a szíriai főváros számára.

Az Al-Jarmukban várható hadművelet valószínűleg akkor fog hamarosan elindulni, ha a Kelet-Ghoutaaban lévő utolsó militáns erősség, Duma város felszabadul. A Dzsaish Al-Iszlam terrorszervezet jelentős számú tagja még mindig ott van, a militáns csoport és a szíriai kormány között kötött kivonulási egyezményt még nem hajtották végre teljesen, mert viták vannak a Dzsaish Al-Iszlam vezetésén belül. Ha a dzsihádisták vezérei nem hajtják végre a megállapodást, akkor a Szíriai Arab Hadsereg kénytelen lesz folytatni a hadműveletet a térségben.

Haszakah és Kamishli városokból sok száz helyi lakos csatlakozott a szíriai kormányerőkhöz, jelentették az ország médiumai. Szíriai kormánypárti források szerint az újonnan felállított alegységeket be fogják tagozni a Szíriai Arab Hadseregbe.

Nagyon érdekes, hogy olyan városokból, amelyek az USA támogatta milíciák (Szíriai Demokratikus Erők – SDF) ellenőrzése alatt lévő területen vannak, aktívan csatlakoznak a szíriai kormánycsapatokhoz éppen akkor, amikor a Damaszkusz és az SDF közötti kapcsolatok nagyon bonyolultak.

Egy újabb SDF és USA-ellenes ellenálló csoport alakult meg a kurd vezetésű milíciák uralma alatt lévő térségben. A csoport “Népi Ellenállás a Keleti Régióban” nevet kapta, amely harcot hirdetett az SDF milíciái és az USA által támogatott militáns frakciók ellen Kelet-Szíriában.

Az állításokkal szemben, amelyek szerint ez a csoport a Szíriai Arab Hadsereggel szimpatizál, nagyon keveset lehet tudni róla és nem erősítik meg tények, hogy feltételezhetően kapcsolatban állna a szíriai kormánnyal. Néhány szakértő szerint a csoport egy szélesebb PR kampány része lehet, amelynek a célja, hogy nyomást gyakoroljon az USA-ra, hogy vonja ki vagy csökkentse a Szíriában lévő megszálló csapatait.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑